Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week Nr. 14 - 5 april 2017

8 – 9 APRIL: PALMZONDAG

"Wij luisteren naar het passieverhaal van Matteus"


Palmzondag is in de kerk een triomffeest met een wrange bijsmaak. Jezus wordt als een koning ontvangen in Jerusalem.
Het volk gaat uit de bol, maar wij weten dat het volgende vrijdag ánders gevierd zal worden …
“Vandaag roept met Hosanna, en vrijdag Kruisig Hem”.

In Geel is Palmzondag een jaarfeest, een hoogfeest, een familiefeest, een familiefeest … een feest tout-court. Zalige hoogdag!

17.30 u. eucharistieviering

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

GEELS PASTORAAL FEDERATIENIEUWS

Programma goede week

Beste mensen, wij staan weer voor de Goede Week. In onze federatie willen wij deze week intens vieren en beleven. We doen dit door samen te komen in onze kerk om als één gemeenschap de laatste weg van Jezus mee te gaan. Wij wensen u een deugddoende en intense voorbereiding toe naar Pasen.

Zaterdag 8 en 9 april: Palmzondagvieringen in alle parochies

Tweede omhaling van Broederlijk Delen

Vandaag plaatst de bijbel ons voor de keuze: ‘vrijheid’ en ‘trouw’.

Jezus heeft in alle vrijheid zijn weg gekozen. Gaandeweg worden de consequenties pijnlijk duidelijk. Jezus blijft trouw aan zijn roeping, aan zijn opdracht – tot de dood. Christen zijn vandaag, in onze samenleving, is een vrije keuze. Maar, net als toen, niet vrijblijvend. Enkele consequenties van onze christelijke levensstijl kwamen de voorbije zondagen aan bod. In de Goede Week voelen we deze op zijn scherpst: blijven we trouw aan onze vrije keuze om Jezus tot ons voorbeeld te nemen? Met Palmzondag is er ook de tweede omhaling van Broederlijk Delen. Wij danken onze trouwe gevers en hopen op een gulle gift!

Maandag 10 april om 19.00 u.: federale boeteviering in de kerk van St. Dimpna

Donderdag 13 april om 19.00 u.: federale viering van Witte Donderdag in de kerk van Zammel.
Na de viering gelegenheid tot stille aanbidding tot 23.00 in de weekkapel in Elsum.

Vrijdag 14 april

PaasZaterdag 15 april

Paaszondag 16 april

Paasmaandag 17 april


DE 3deVRAAG

De Vraag van Jef Seuntjens: "Wanneer en hoe heb je ervaren dat “geloof in God” voor je een steun en een houvast betekende?"

Het antwoord van Elien, universiteitsstudente en 19 jaar.

Eind september ben ik begonnen aan mijn eerste jaar aan de universiteit en hoewel iedereen me vertelde dat ik de beste jaren van mijn leven tegemoet ging, verliep alles niet meteen van een leien dakje. Het begon al toen ik een kot moest zoeken. Door omstandigheden konden we pas laat op zoek gaan en de ene na de andere teleurstelling volgde. Maar we lieten de moed niet zakken en na een lange dag leek het alsof we de perfecte plek gevonden hadden. Alle angsten over alleen gaan wonen verdwenen even als sneeuw voor de zon.

Maar naarmate de dag van vertrek naderde, begon ik toch weer te twijfelen. Ik was bang dat ik het allemaal niet zou kunnen, op mezelf wonen en studeren voor alle nieuwe vakken die ik nog nooit eerder had gehad, nieuwe vrienden maken en nog zoveel meer... Gelukkig heb ik een geweldig net van vrienden en familie waarop ik kan terugvallen. Keer op keer vertelde iedereen me dat het wel goed zou komen. Tot het dan zover was en ik vertrok.

De eerste dag viel verrassend genoeg heel goed mee. Al dat zorgen maken was dus toch overbodig geweest, want ik leerde meteen al een heel aardig meisje kennen. Intussen zijn we al met een hele groep. De lessen vielen gelukkig ook mee, maar het kotleven viel me zwaar. Niemand praatte met elkaar en de gemeenschappelijke keuken werd gebruikt als containerpark. Maar het dieptepunt was het moment dat mijn eten gestolen werd uit de koelkast. Ik was niet gelukkig op kot en tot de dag van vandaag is het moeilijk om terug te vertrekken op maandagmorgen.

Een ander dieptepunt waren de januari-examens. Toen die niet zo goed bleken te gaan als gehoopt verloor ik de moed helemaal. Het semester dat ik achter de rug had was zonder twijfel een van de moeilijkste periodes van mijn leven en om daar nog zo'n klap bovenop te krijgen was moeilijk te verwerken. De semestervakantie heb ik dan ook besteed met nadenken over alles.

Nu zijn we weer een aantal maanden verder en het gaat veel beter. Het studentenleven is nog steeds een uitdaging, maar de lessen zijn interessant en als er iets mis is kan ik bij al mijn vrienden aankloppen voor hulp.

Maar niet alleen mijn vrienden en familie steunen mij, een andere constante doorheen het jaar was mijn geloof. Er zijn vele moeilijke momenten geweest, maar na even te bezinnen kan ik altijd weer met goede moed beginnen. Wanneer ik 's zondags in de kerk zit en we tijdens het stiltemoment Gods zegen vragen, vraag ik vaak hulp voor de komende week en tijdens de examens zei ik elke avond een gebedje.

Als ik nu terug kijk naar alles wat ik al achter de rug heb en hoe God en onze Kerk mij kracht geven om van elke dag het beste te maken, voel ik me gesteund in mijn geloof en kijk ik met goede moed naar de toekomst.

Mijn vraag is voor een schooldirecteur: Is het de dag van vandaag nog realistisch Jezus als prominente figuur in het onderwijs te zien? Vindt u het nog realistisch..." 

Het antwoord krijgen jullie in een volgende "De Vraag"... 


CONCERT

Op zaterdag 22 april (het weekend van Beloken Pasen) gaat er om 20.00 uur een prachtig concert door in de kerk van Sint-Martinus-Olen. Op het podium: het Strijkersensemble Vivarte, met jonge, talentvolle solisten op viool, cello, hoorn en gitaar. Zij brengen een programma dat de titel draagt: ‘Van de Barok tot de 20ste eeuw’. Er zal muziek te horen zijn van onder andere Bach, Salieri, Haydn, Saint-Saëns en Ravel.

Vivarte is een Lierse muziekgroep, gegroeid uit  de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans op initiatief van Francis Reusens, leraar viool en instrumentaal ensemble. Hij is ook docent kamermuziek en literatuur van de viool aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.

Dit concert is een initiatief van de kerkfabriek van de Sint-Martinusparochie van Olen. Toegangskaarten, aan 5 euro, zijn telefonisch te koop bij Cis Marinus op 014 / 26 67 12 (na 18.00 u.) 


KERKWACHT IN DE ST.-AMANDSKERK

Toen wij twee weken geleden de opening van het toeristisch jaar in de centrumkerken aankondigden, waren wij voor St.-Amands wel een stukje onvolledig. De St Amandskerk is open:

Met onze excuses aan de kerkwacht ! 


Palmenmarkt

Traditioneel is de Geelse Palmenmarkt dé gelegenheid die mensen van Geel (en elders) voor een week samen brengt in een sfeer, die je écht wel Geels kan noemen. Iedere kermisattractie heeft haar eigen sfeer en die is in onze stad ook nog wel dat beetje anders.
Tussendoor is er zeker een onbeschrijflijke jacht op gezegende palmtakken in onze kerken - palmtakken die naar wijd en zijd worden meegevoerd - en in de zalen van St.-Amands en het Aloïsiusinstituut spelen Ziekenzorg, TUIN-HIER en de KWB de grote gastheer, die de plaatselijke horeca toch passend weten te ontlasten.
Spring eens binnen en geniet van de vriendelijke inspanningen, die deze mensen leveren, tot heil van hun clubkas en van vele Geelse harten.  


OMHALING KLEDING

In de parochie Holven

op zaterdag 22 april van 14 tot 16 uur

De Lente is in het land, winterkleding wordt geruild voor zomerkleding, er zijn heel wat mensen met de schoonmaak bezig, en vragen of ze hun klederen ,speelgoed, schoenen kunnen binnen brengen.

Daarom houden wij een  inzameling van kleding, schoenen, speelgoed enz. ...ten voordelen van  wereld missiehulp

U kunt alles afgeven ( goed verpakt in dozen of plastiek zak ) in het kapelleke, dit is het eerste lokaal  op de parking naast de kerk.

Alvast bedankt.


 


 

 

Archief

Deze Week

Week 52 Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05 Week 06 Week 07 Week 08
Week 09 Week 10 Week 11 Week 12 Week 13

Externe Links