Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week Nr. 16 - 19 april 2017

22 – 23 APRIL 2017: 2DE PAASZONDAG (BELOKEN PASEN)

" Acht dagen later kwam Jezus weer bij zijn leerlingen "

“Wij hebben de Heer gezien” vertelden de leerlingen vol vreugde aan Thomas.
En Thomas is de twijfelaar, hij wacht af, bekijkt het nog even, het kan nu niet.
Maar zijn vrienden blijven geloven … van wie van de leerlingen hebben wij een opdracht te ontvangen ???

17.30 u. eucharistieviering

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

GEELS PASTORAAL FEDERATIENIEUWS

DE VRAAG 4


Met de vraag gaan wij naar een parochiaan uit Geel en zoeken wij naar een antwoord, soms lang, soms kort, soms verhalend, soms met cijfers,
...maar altijd boeiend om weten! Deze persoon stelt een vraag aan de volgende persoon en zo ...
Na ons intermezzo van vorige keer met vraag 2 bis, pikken we de draad weer op...


De vraag van Elien: Is het de dag van vandaag nog realistisch Jezus als prominente figuur in het onderwijs te zien? Vindt u het nog realistisch…
Het antwoord van Gilberte - directrice middelbare school in Geel:

Mijn antwoord op deze vraag is spontaan positief maar toch vind ik het aangewezen om onze godsdienstleerkrachten van ‘Sint Aloysius Geel’, een eerstegraadsschool, te bevragen. Een bloemlezing uit de reacties:
*Ik merk bij leerlingen wel eens onverschilligheid tegenover godsdienst maar zeker ook oprechte interesse. Als Jezus enkel in de godsdienstles een rol krijgt, duurt het lang vooraleer Jezus’ waarden ontdekt en gewaardeerd worden.
*Heel wat jongeren geloven niet maar de verhalen van Jezus spreken hen nog steeds aan: een moderne duiding en verbinding met hun leefwereld is cruciaal.
*De figuur van Jezus is hét model van leraar die zich helemaal geeft aan de anderen.
*Gelovig zoekende jongeren zien Jezus zeker nog als een voorbeeldfiguur.
*De christelijke waarden die Jezus ons toonde, vormen de grondslag van goed samenleven met elkaar. Zeker in deze tijd waarop heel wat op losse schroeven komt te staan, is het meer dan realistisch om de figuur van Jezus als voorbeeld te nemen. In de godsdienstles wordt de link met de actualiteit veelvuldig belicht wat het vak godsdienst eigentijds maakt. Sommige leerlingen zijn zo geboeid dat ze naar meer vragen!
*Heel wat bronnen geven aan dat de mens Jezus wel degelijk op aarde heeft geleefd. Dit in tegenstelling tot Jezus als zoon van God: dit kan je niet bewijzen en hier begint het geloof. Dat is veel moeilijker om bij leerlingen ter sprake te brengen.
*In de lessen godsdienst weerspiegelen we de Jezusfiguur op de maatschappij van vandaag. Leerlingen staan hier kritisch tegenover maar dit leidt tot interessante gesprekken.
*Jezus als meest dynamische persoon uit de geschiedenis van de mensheid, is een figuur die aanleiding geeft tot een voortdurend kritisch bevragen van zichzelf. Deze persoon moeten leerlingen van vandaag leren kennen. Een idool, meester in bescheidenheid, groots in zijn daden.

Als katholieke dialoogschool willen we onze eigen katholieke identiteit versterken door openheid voor andere religies. We kunnen leren aan en van mekaar. De diversiteit van leerlingen zorgt voor verrijking, ook bij de godsdienstlessen.
Dat we onze leerlingen nog echt enthousiast kunnen maken om naar het voorbeeld van Jezus het op te nemen voor de zwakkeren in onze maatschappij, is hartverwarmend. In de godsdienstlessen werden een aantal derdewereldprojecten toegelicht. Voor die projecten hebben we samen een sponsortocht gehouden. Dat we fier zijn op het resultaat bewijst de foto.

Mijn vraag aan een journalist: hoe kan Kerk en Leven levensechter, eigentijdser en duurzamer worden voor onze jongeren?
Het antwoord vinden jullie in een volgende: "De vraag"
.


HALLO 2017

Op dinsdag 9 mei 2017 is er de jaarlijkse ontmoeting voor al wie pastoraal betrokken is in het onderwijs, het ziekenhuis, voorzieningen, gevangenissen, parochies, jongerenpastoraal, abdijen en kloosters en bewegingen.

Wat zegt paus Franciscus ons over liefde en relatie? Hoe ontmoet jij gezinnen vandaag? Tijdens Hallo 2017 wissel je ideeën uit en ontdek je nieuwe kansen.

"Hallo 2017" gaat door in het provinciaal vormingscentrum in Malle. Deelname is gratis.

programma:

18.30 - Bus vertrekt stipt aan de kerk van Elsum

19.30 - Onthaal, inschrijvingen, infostands

19.40 - Welkom, programmaoverzicht

20.00 - Lezing door Dominiek Lootens: Amoris Laetitia, vijf pastorale leessleutels

20.40 - Pauze met infostands

21.00 - Werkwinkels

21.45 - Audiovisuele bezinning

22.00 - Slotwoord door de bisschop

22.10 - Afsluiting

22.15 - Einde

22.30 - Bus vertrekt stipt terug richting Geel

23.15 - Aankomst in Geel op de parking van de kerk van Elsum

Vanuit Geel vertrekken we zoals de vorige jaren weer met de gratis bus naar Malle! De bus vertrekt om 18.30 stipt aan de kerk van Elsum. Inschrijven is noodzakelijk en kan tot 6 mei bij Dirk Van den Broeck via telefoonnummer 014/580666 of via mail dirkvandenbroeck2@gmail.com

We hopen dit jaar echt met veel mensen te mogen vertrekken naar Malle. 


WANDELING GROTE NETEWOUD IN MEERHOUT

In het hart van de groene Kempen vind je het Grote Netewoud, een reeks van natuurgebieden langs de Grote Nete en haar zijrivieren. Pal in het midden van het woud kom je het bezoekerscentrum Grote Netewoud naast een eeuwenoude watermolen. Het vormt zaterdag 29 april om 14 uur het startpunt voor een gegidste wandeling door bloemrijke graslanden langs moerassen en vennen, door heide, over landduinen en door uitgestrekte bossen. Natuurgids, Luc van den Bergh zorgt voor de deskundige omkadering. Davidsfonds Geel tekent voor de organisatie.

Met je GPS vind je ons op Watermolen 8, Meerhout. Mocht het niet lukken, volg ons: Vanop het marktplein van Meerhout via de Molenstraat richting Mol. Na 700 meter over de Grote Nete. Sla na 500 m rechts af (richting Balen-Hulsen). Aan je linkerkant aan het parkeerterrein wandel je 60 m. naar Bezoekerscentrum.

Deelnemen kost twee euro (kinderen mogen gratis mee) ter plaatse te betalen. Vooraf inschrijven is dus niet nodig, maar meer info krijg je bij: jan.drijkoningen3@gmail.com.


Zaterdag 6 mei

Eerste communie in Punt

Zaterdag 13 mei

Vormselvieringen voor de parochies Holven, Punt, Elsum, St.-Amands, Bel, Ten Aard en Larum


 


 

 

Archief

Deze Week

Week 52 Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05 Week 06 Week 07 Week 08
Week 09 Week 10 Week 11 Week 12 Week 13
Week 14 Week 15      
         

Externe Links