Datum : 09/03/2002

Laurents record is 220

BRUGGE -- Prins Laurent was niet aan zijn proefstuk toen hij op de Brugse ring geflitst werd met een snelheid van 139 km per uur op een plek waar maar 70 mag.

Hij heeft een lange geschiedenis van snelheidsboetes. In 1987 al werd hij een eerste keer gepakt, toen hij met een BMW 325i met 220 km per uur op de E40 naar huis reed. De rijkswacht zette in Ternat de achtervolging in. De prins slalomde tussen de auto's door in de hoop de rijkswachters af te schudden. Uiteindelijk hield hij met gierende banden halt voor het kasteel van Laken, waar de rijkswachters hem stopten en proces-verbaal opmaakten.

Het kostte hem een boete. Bovendien moest hij zijn rijbewijs twee maanden inleveren. Koning Boudewijn had uitdrukkelijk geŽist dat de prins als elke andere burger behandeld wordt.

Dat was toen. Naar verluidt heeft het parket-generaal van Brussel nu de gewoonte de overtredingen van de prins systematisch te seponeren.

De overtreding in Brugge die nu aan het licht kwam, dateert van 20 oktober 2000. De prins werd toen met zijn Mercedes M-Klasse geflitst door een onbemande camera op de Brugse ring, waar maar 70 gereden mag worden. Het parket preciseerde gisteren dat de prins 139 reed, en geen 137 zoals in de krant stond.

In het midden van september van hetzelfde jaar werd hij met zijn Subaru Impreza aan 190 per uur gevat op de Boudewijnsnelweg in Tongeren. Tot grote verbazing van de verbaliserende rijkswachters werd de prins ook toen niet vervolgd.

Volgens het Koninklijk Paleis betaalt de prins altijd zijn boetes. Bekend is onder meer dat hij in 1999 een boete van 7.000 frank kreeg voor een rodeo door de Brusselse tunnels. In hetzelfde jaar vloog hij met zijn Ferrari met 146 per uur door het centrum van Ukkel. Dat leverde hem een boete van amper 16.800 frank op.

De snelheidsovertreding in Brugge zou hem 12.600 frank moeten kosten. Maar door de herhaling van de overtredingen zou dit een gewone burger een pak meer kosten. Als zijn rijbewijs al niet ingetrokken zou worden.