Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week Nr. 6 - 10 februari 2016

13 – 14 februari: EERSTE ZONDAG IN DE VEERTIGDAGENTIJD
Zondag 13 februari: H.H. Cyrillus en Methodius, patroonheiligen van Europa.
Donderdag 18 februari: H. Bernadette Soubirous van Lourdes.
 

"DOOR DE GEEST NAAR DE WOESTIJN GEVOERD" 

De woestijn … de plek waar Jezus heel diep en heel authentiek tot zichzelf kwam.
Vanaf dan kon het werk beginnen: godsdienst én mensendienst gaan één bevrijdend gebeuren worden.
Ook na 2000 jaar kan “een woestijn” eens deugd doen, om aan een bevrijdend gebeuren te beginnen … een pastorale eenheid, een kerkenplan, een veertigdagentijd…
(naar het groene bijbeldoosje)

17.30 u. Louis Wouters

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

GEELS PASTORAAL FEDERATIENIEUWS

Vandaag Aswoensdag

ASKRUISJES

In de kerk van St.-Amands, in Ten Aard (09.00 u.) en in St.-Dimpna (10.00 u.) zijn er vandaag dagvieringen, waarin de as van Aswoensdag wordt opgelegd.
De parochiefederatie nodigt iedereen uit, om deel te nemen aan de federale viering in de St.-Amandskerk om 19.00 u.
Deze mooie viering probeert ons in te leiden in de voorbereidingstijd op Pasen: een tijd om aandacht te hebben voor onze eigen persoonlijk manier van dagelijks leven. Zij roept tevens op om aansluitend deel te nemen aan de info-avond in de St.-AMANDSZAAL 


BROEDERLIJK DELEN

In de wekelijkse rubrieken rond de vastentijd zullen wij de volgende weken ruim aandacht geven aan de jaarcampagne van BROEDERLIJK DELEN.
Dat je niet speelt met een leven, leren wij aan de hand van de strijd van de Columbiaanse boeren. Kom mee en weet meer over de campagne!

Wij hebben dit jaar weer als spreker Benny Verheyden kunnen strikken: de man die jaren geleden al met ons op reis ging door de eeuwen, om vandaag uit te komen in het dagelijks leven dat gedragen wordt door zijn eigen geschiedenis: We luisteren naar Benny over de achtergrond van de problematiek in Colombia, we bekijken de campagnefilm van Broederlijk Delen en ook de wereldwinkel is aanwezig!

Van harte welkom!


reflectie bij de veertigdagentijd

Vandaag, Aswoensdag, begint de vasten. In de media lezen we al enkele weken over veertig dagen zonder vlees, een fijn initiatief, waar ongetwijfeld ook veel mensen aan mee doen. Via deze actie willen de organisatoren aandacht vragen voor de problematiek van ons milieu, want vleesconsumptie kost veel aan ons milieu. Wat betreft e datakeuze valt deze actie samen met onze christelijke vasten... maar vasten...wat moeten we daarmee als christen?

Als we naar onze wereld kijken met het onheil dat overal gebeurt, is het duidelijk: er moet iets keren of het loopt slecht af. Soms zou je liefst je hoofd in het zand steken, je afschermen van al die problemen. Maar dat kan niet. De boodschap die Jezus in de wereld bracht, daagt ons ook vandaag uit. Begin al maar met je eigen hart te keren. Ja, jezelf binnenstebuiten keren, de vragen niet ontlopen, een eerlijk antwoord zoeken. Met de steun van elkaar en van God die ons draagt, kunnen we dit.

Vasten is ook Broederlijk Delen: Inheemse en boerengemeenschappen in Colombia geven ons een duwtje in de rug. De bastón, een stok met rode en groene linten die de boeren in Colombia gebruiken als symbool voor geweldloos verzet, is dit jaar ons symbool. Deze bastón verzamelt vrouwen, mannen, kinderen om weerstand te bieden aan wat hen bedreigt. En herinnert er ons aan dat leven in verbondenheid sterker is dan alle negatieve krachten.

Als we vanmorgen of vanavond een askruisje gaan halen, tekenen wij ons met de assen die ons doen beseffen dat we kleine mensen zijn, die bekering nodig hebben, maar aan de andere kant ook dat wij christenenmensen zijn, die fier rechtop willen lopen en tonen dat de boodschap van Jezus vandaag ook nog leven geeft.

Wij wensen u een deugddoende veertigdagentijd toe. 


VEERTIGDAGENTIJD BIJ ONZE BUREN

Ook in de parochiefederatie Laakdal-Maarhout wordt de vastentijd een tijd van reflectie, van voorbereiding op Pasen en nadenken over ons leven en dat van onze medemensen. Zij doen dat met de filmvoorstelling “LE DERNIER COUP DU MARTEAU” in zaal TURKENHOF in Meerhout-Gestel op dinsdag 23 februari om 20.00 u.

Zij kiezen voor de Franse film “de laatste slag van de hamer – le dernier coup du marteau”. 
(De 13-jarige Victor (Romain Paul) woont met z’n moeder in een caravan op een strand in Zuid-Frankrijk.
Hij heeft zijn vader nooit gekend en maakt zichzelf wijs dat hij hem ook niet nodig heeft.
Maar dan hoort hij dat zijn vader, een bekend dirigent, in de buurt aan het repeteren is met zijn orkest voor een opvoering van de zesde Symfonie van Mahler. Plotseling voelt Victor toch de drang om hem te leren kennen.)

Het Franse drama “le dernier coup de marteau” gaat over dood, armoede en gebroken gezinnen, maar ’t is zeker geen ‘huilfilm’.
Filmmaakster Alix Delaporte doet juist haar uiterste best om op de heftigste momenten niet aan onze tranen te trekken. De film kreeg heel wat prijzen.

Inkom: 2 EURO, -21 jarigen: gratis 


LIEVEKESWANDELING

Op Valentijnsdag ,14 februari kan je met de Geelse gidsenbond op wandeling in Bel met de Lievekeswandeling.
De bakermat van Valentijn is een mengeling van heidense rituelen, christelijk geloof, natuurelementen en commerciële belangen.
Sommige sporen leiden naar het oude Romeinse feest van Lupercalia. Terwijl anderen het hebben over één of meerdere heilige Valentijnen in de vroege kerk.

Lupercalia was een heel populair festival (zoals nu Graspop of Reggae) waar het wild aan toeging, maar in 496 na Christus werd het verchristelijkt.
De uitgelezen plaats voor deze “vieringen” was het hol van de wolven op de Palatijnse heuvel aan de overkant van de Tiber waar Romulus en Remus (Rome) zouden geboren zijn.

De gidsen gaan het dit keer heel wat rustiger beleven samen met u in een wandeling die start om 14.00 u. aan de kerk van Bel.

Onderweg is er een gratis versnapering voorzien.


Zondag 28 februari

Doopzondag in Punt


 

 

Archief

Deze Week

Week 52 Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05      
         

Externe Links