Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week Nr. 29-30-31 - 20 juli 2016

23 juli tot 12 augustus: ZONDAGEN DOOR HET JAAR
maandag 25 juli: H. Jacobus van Compostela
dinsdag 26 juli: H.H. Joachim en Anna, grootouders van Jezus
donderdag 4 augustus: H. Pastoorke van Ars
woensdag 10 augustus: H. Laurentius, patroonheilige van Zammel

"JEZUS PREEKT OP WEG NAAR JERUSALEM"


Doorheen de vakantie neemt Lucas ons in zijn evangelie mee over de wegen van Palestina en iedere week opnieuw heeft Jezus zijn boodschap voor ons: “Leer ons bidden!”, “verzamel U geen schatten!” En dan ??? De wegen van Palestina zijn nog steeds moeilijk begaanbaar. Er liggen allerlei rebellen op de loer en het regime is soms een aanfluiting van zichzelf … en wij ??? Hoe werken wij ons met al onze schatten doorheen onze moeilijke wegen ???
(naar het groene bijbeldoosje)

17.30 u. Stans Lievens

17.30 u. eucharistieviering

17.30 u. eucharistieviering

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

GEELS PASTORAAL FEDERATIENIEUWS

Eventjes uitblazen

Drie weken geleden kreeg je nog eens een parochieblad, maar we zijn (eventjes) terug. Zou Onze-Lieve-Heer ook vakantie nemen? Of ... Hoe nemen mensen vakantie? Daar zijn 101 verschillen in plaats van een mooie eenduidige definitie. Voor de ene is vakantie zalig luieren aan de kust of in de Spaanse zon, anderen trekken er met de rugzak op uit in de bergen of fietsen honderden kilometers en weer anderen zetten zich als vrijwilliger ergens in, of blijven zalig thuis. Conclusie? Alles kan blijkbaar ideale vakantie zijn, als je maar tijd neemt om het dagelijkse ritme te doorbreken en dat is goed. Maar dat brengt ons bij een nieuwe vraag.

Hoe nemen wij dan op een goede manier vakantie?” In een tijdschrift dat ik las, kwam men tot de volgende bevinding: “Veel vakantiegangers willen tijdens hun vakantie alleen maar onderweg zijn, ergens anders zijn. De huiselijke omgeving ervaren ze immers als “altijd hetzelfde” en een statisch gebeuren.” De zakelijke kant van de vakantie laten de meesten over aan exploitanten en touroperators, want we veronderstellen dat deze mensen bekwaam zijn in het tellen, maar heeft de vakantieganger zelf ook winst geboekt na zijn vakantie?  

Deze vraag vond ik toch heel verrassend. Het artikel ging  verder. “Zijn de vakantiegangers en hun kinderen tevredener thuisgekomen? Is hun kijk op het leven wat milder geworden? Hun woorden wat zonniger? (of is alleen hun vel verkleurd.) Zijn ze hun stress kwijtgeraakt? … Is er dankbaarheid in hun hart voor wat ze ontvangen hebben en hebben ze buiten hun geld ook nog wat anders nagelaten, een goed woord, bemoediging, begrip voor vreemde culturen ???”  En zo ging het nog wel even verder. Echt vakantie nemen, het is blijkbaar niet zo eenvoudig als het lijkt …

En hoe gaan dan christenen op vakantie? In het evangelie krijgen wij misschien een goede handleiding. Het is misschien wat vergezocht, maar afgelopen week lazen wij, dat Jezus zei, maak je niet bezorgd over wat je zult eten en drinken en wat je zult aandoen... Ik kwam toch verdacht dicht bij de ideale vakantie, en goed wetende dat het evangelie geen vakantiehandleiding is… zit toch wel iets in. “Wees niet bezorgd om wat ge zult eten, wat je zult aantrekken, tob niet teveel, … zalig toch

Het evangelie is dus toch een goed handboek !!! … Het is natuurlijk geen handboek over of rond de ideale vakantie, maar het evangelieverhaal van deze week doet ons wel eventjes stilstaan bij een essentieel puntje van ons geloof als christen: Maak naast al de dagdagelijkse bekommernissen af en toe en op je eigen manier ook even tijd voor tijd voor God. Sta af en toe even stil bij wat je nodig hebt van Hem. Mag hij nog bij je binnenkomen? Heb ik hem nog wel nodig af en toe, veel, nooit?”

Jezus geeft ons zelf de opdracht om naar God op zoek te gaan Maar zoek dan Zijn Rijk, staat er geschreven. Hij geeft op het eerste gezicht geen pasklaar antwoord, waar je hem kan vinden, maar uit het verhaal kan je wel opmaken in welke richting je kan gaan. Geen pracht en praal van Salomo, niet in de overvloed van eten en drinken, … wel eenvoudige bloemen en vogels, … het zijn maar mogelijke aanzetten om op tocht te trekken. Misschien leent de vakantietijd zich toch om eens stil te staan bij deze vragen, bij dit zoeken…

Als christen op vakantie gaan… misschien kan je toch eventjes stil staan bij dat zoeken naar God… vanuit je verre bestemming of gewoon hier in Geel, verbonden met elkaar…


al eens naar herentals getrokken op dinsdag ?

Negen sprekers nemen op de preekstoel in Herentals deze vakantie ons mee in hun persoonlijke getuigenis. Creatief, gedurfd, spiegelend, actueel. Ieder krijgt een half uur, niet meer en niet minder.

Nadien zijn wij uitgenodigd in de tuin van de voormalige dekenij om bij pot en pint nog een tijdje na te kaarten.

Wij luisterden al geboeid naar Marleen Gebruers, thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis. Zij leerde ons haar trouw aan Gods woord: "Ik zal er zijn voor u".

Dan kwam Hanne Jacobs, master in de Godgeleerdheid en de Godsdienstwetenschappen en leerkracht Godsdienst in het Sint-Jan Berchmanscollege te Mol. Christen zijn betekent voor haar in eerste instantie goed mens zijn, voor diegenen die het moeilijk hebben

Op dinsdag 19 juli vulden Marcel en Hild de Bakker-Helsen met hun tweeën de preekstoel. Nadat ze drie eigen kinderen op de wereld hadden gezet, groeide hun verlangen om kinderen op te voeden die weinig kansen krijgen. Intussen hebben ze 14 kinderen geadopteerd, waarvan de meesten met een fysieke of verstandelijke handicap. Een 'buitengewoon' gezin… 

Volgende week dinsdag 26 juli komt Didier Vanderslycke. Hij is maatschappelijk werker en priester van het bisdom Antwerpen. Hij heeft wel ervaring met de effectieve aanpak van racisme en asielbeleid. Ook die belooft boeiend te worden

Voor dinsdag 2 augustus is Katlijn Malfliet geboekt. Zij  is een gedreven en geëngageerde dame, was ooit de eerste vrouwelijke decaan aan de KULeuven en doceert Russische politiek en Oost-Europees recht. Daarnaast is ze coördinator van het Instituut voor Internationaal en Europees beleid en voormalig voorzitster van de Nationale Vrouwenraad en Pax Christi. Nog meer papieren op tafel leggen om je mee te krijgen ???.

En dinsdag 9 augustus komt Bruno Aerts, vicaris-generaal van ons bisdom. Vorming daagt mensen uit om het evangelie in hun eigen leven te ontdekken en zo getuigenis te brengen van wat in hen leeft. Dat was het kaartje waarmee Bruno wil vertrekken.

Elke dinsdag om 20.00 u. in de Bovenkerk van Herentals.

Heilige Huisjes is een project van het Decanaat Zuiderkempen en wordt gestuurd door een groep vrijwilligers uit Herentals en daarbuiten. 


scherpenheuvel verwacht geel

Op zaterdag 3 september gaan we met onze federatie weer op bedevaart naar Scherpenheuvel. Zoals we vorig jaar opriepen, hopen we dat iedereen die vorig jaar is meegegaan een ander aanspreekt om mee te komen! Er zijn verschillende mogelijkheden om te gaan!

We bidden om 14.00 de grote (berg) of de kleine (vlakke) kruisweg en om 15.00 vieren we samen eucharistie in de Mariahal.

De voetbedevaart vertrekt in Ten Aard en er zijn diverse aansluitpunten. Alle info zit bij Jan Verheyden (014 / 58 49 65). Inschrijven vooraf is noodzakelijk! 

Wie met de fiets of eigen wagen wil gaan dient zelf voor vervoer te zorgen. Samen in groep rijden kan fijn zijn! Spreek met elkaar af!

Ook dit jaar rijdt er een federatiebus vanuit naar Scherpenheuvel. De rit kost 12 euro heen en terug en je kan nog inschrijven zolang er plaatsen zijn. Inschrijven is noodzakelijk! Alle info bij Dirk Van den Broeck (014 / 58 06 66).

Er is weer de mogelijkheid om de busbedevaart 's middags te combineren met een warme maaltijd en een drankje! Voor 35 euro heb je busvervoer heen en terug en 's middags om 12.00 een warme maaltijd met soep, videe met frietjes, dessert en een drankje naar keuze. De plaatsen zijn vooraf gereserveerd, zo dien je niet aan te schuiven. Inschrijven ook weer noodzakelijk bij Dirk.

In de kerken vind je folders om in te schrijven! Alle inschrijvingen, volledig ingevuld, kan je binnenbrengen via het parochiesecretariaat. Mogen we vragen om duidelijk te vermelden "Bedevaart Scherpenheuvel", de gekozen formule en gepast geld!

Wij hopen op een mooie bedevaart met een massa deelnemers!


het kapelleke met vakantie

Onze kapellekesrubriek ligt er – om begrijpelijke redenen – een paar weken uit.
De opmaak van de vakantienummers is zo hectisch, dat wij het er niet tussen krijgen, maar toch …

De winnaar van kapelleke 21 is Annemarie uit Lier! Van harte Proficiat!
De winnaar van kapelleke 22 is Guy uit de Elsumakker!
Kapelleke 22 stond aan de Heistraat in Holven!

Zodra het parochieblad weer aan verse adem toe is, dan zijn wij terug!


 


 

 

Archief

Deze Week

Week 52 Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05 Week 06 Week 07 Week 08
Week 09 Week 10 Week 11 Week 12 Week 13
Week 14 Week 15 Week 16 Week 17 Week 18
Week 19 Week 20 Week 21 Week 22 Week 23
Week 24 Week 25 Week 26-27-28    

Externe Links