Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week Nr. 48 - 30 november 2016

3 – 4 DECEMBER: 2DE ZONDAG VAN DE ADVENT
dinsdag 6 december: H. Nicolaas, patroonheilige van ons allen.
woensdag 7 december: H. Ambrosius, patroonheilige van de imkers

"Ga zeggen, wat gij hoort en ziet"


Het koninkrijk van de hemel … wie verlangt er niet naar ? Armen, misdeelden, vluchtelingen, uitgeprocedeerden, migranten, staatlozen … zij hebben alleen maar onze handen, om die droom te realiseren. Zou dit nu eens geen actiepuntje zijn in deze tijd van Welzijnszorg ? Je weet wel:
een verhaal van 1 op 7 …

(naar het rode bijbeldoosje)

17.30 u. Zm Louis Vissers en ouders, Lieve Gielen, Dirk Dresselaerts, Constantia Vermeulen, en Louis Vangheel

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

GEELS PASTORAAL FEDERATIENIEUWS

Welzijnszorg 2017: het verhaal van kleine held bas 

Doet armoede een toontje lager zingen

Bas is een bassist met een missie: het armoedemonster een toontje lager laten zingen. Hij is nog wat klein van gestalte, maar des te groter van hart. Want al is hij nog maar twaalf, hij kent z’n wereld. Zélfs de vierde. Dat 1 op 5 kinderen in armoede leeft, kreeg hij dan ook al van boven de doopvont mee.

Omdat grote broer Stef al genoeg speelgoed en cadeautjes in huis bracht, steunden zijn ouders het Welzijnszorg Kinderfonds met het pampergeld. Een mooier geschenk dan hun tweede zoon, konden ze zich toch niet bedenken. Zo werd er meteen ook een kleine pantoffelheld geboren. Eentje die op kousenvoeten meestreed tegen gemiste verjaardagsfeestjes, schoolreizen, zomerkampen en kansen. 

De acties die Bas sindsdien in gang zette zijn amper bij te benen. De straat blijft zijn favoriete speelterrein. ‘In de lagere school ging het vaak over Robby en zijn vrienden, in de boekjes van Welzijnszorg,’ vertelt Bas. ‘Robby moet vaak op z’n broertje passen en gaat nooit op reis. Hij is vaker ziek en heeft astma door de vochtige muren thuis.’

Volgens mama zijn er vele kindjes in ons land die leven zoals Robby. Daarom wilde ik graag iets extra doen voor mensen in armoede in onze buurt.

Dat Bas geen zittenblijver is, mag je gerust een understatement noemen. ‘De Lage Dorpel in Wijnegem is een Welzijnsschakel, tweedehandswinkeltje en een open huis dat mensen samenbrengt. Ik wilde hen helpen en begon te trainen voor de short run van de Ten Miles. Vriendjes en familie konden me 5 kilometer lang sponsoren.” De tofste manier om iemand anders vooruit te helpen!’ Op 30 april werd Bas gevormd. De helft van de centjes ging bij het sponsorgeld, de andere helft naar een nieuwe basgitaar.

Rock on !

Je kan Welzijnszorg daadwerkelijk steunen bij de omhalingen in de kerk en ook op woensdag 14 december na de federale gebedswake aan de kerk van Holven. Je kan een gift(je) doen en genieten van een beker SOEP OP DE STOEP !


De pastorale eenheid (3)

De werkgroep gemeenschapsopbouw

Deze week zetten we de werkgroep gemeenschapsopbouw in de kijker. Zij moet zorg dragen voor de vitaliteit van de diverse geloofsgemeenschappen in de pastorale eenheid. Ze is alert voor uitwisseling, communicatie en samenwerking tussen de diverse geloofskernen (scholen, ziekenhuizen, parochies, …). Daarvoor is het ook heel belangrijk dat zij feeling heeft voor redactioneel werk via communicatiemedia, ter ondersteuning van het team en de werkgroepen met het oog op communicatie vanuit en binnen de pastorale eenheid.

Concreet kan je dit vertalen in heel diverse taken:  Organiseren van ontmoeting en samenwerking tussen mensen van de verschillende geloofskernen is zeer belangrijk net als contacten leggen en onderhouden met mensen, organisaties en instanties binnen de pastorale eenheid en daarbuiten. De werkgroep waakt over goede communicatie tussen zowel de geloofskernen onderling als tussen de geloofskernen en het brede publiek.  Initiatieven van de pastorale eenheid bekend maken en het redactioneel werk via Kerk & Leven, websites en andere communicatiemedia, het behoort ook tot haar aandachtpunten. Toezien op de vertegenwoordiging van de pastorale eenheid in diverse instanties en verenigingen is ook zeer belangrijk.

Daarnaast hebben de leden ook werk naar binnen toe opdat deze groep een brugfunctie heeft en communicator is tussen de verschillende werkgroepen. Motiveren en ondersteunen van het team van de pastorale eenheid, plannen, agenderen en bijeenroepen van overlegmomenten voor het team, delegeren van opdrachten naar de toegewezen verantwoordelijken, een consistent en waarderend personeelsbeleid uitwerken, ... het zijn maar enkele aandachtspunten.

Het werk van deze groep is op het eerste gezicht een beetje abstracter dan dat van de werkgroep liturgie of verkondiging, maar zeker even belangrijk!

Volgende week komt er weer een andere groep aan de beurt!


DAVIDSFONDS EN GEELSE VLUCHTELINGEN

Het schrijnende verhaal van vluchtelingen die op zoek zijn naar een leefbaar leven? dat kan je terugvinden in de grote pers. Maar hoe zit dat in Geel? Worden er hier veel vluchtelingen opgevangen? Wat gebeurt er met niet-begeleide minderjarigen? Hoe ziet het leven van deze jongeren er uit?

Ilse Cuyvers van Lokaal Opvang Initiatief Den Ark kan deze vragen beantwoorden. Ze doet dat met verve op dinsdag 13 december om 20.00 u. in het zaaltje van de Kruimel (Markt 89).

Een aanrader!

‘Mensen met koffers, gaan van oorlog naar vrede, van honger naar brood. Vaak zijn ze niet welkom, dan moeten ze terug, van voedsel naar honger, van leven naar dood.’ Dit is een fragment uit de kerstkaart van het LOI Den Ark in Geel, een opvangcentrum voor minderjarige vluchtelingen tussen 16 en 18 jaar die zonder ouders of familielid naar België zijn gekomen. Ze verblijven in studio’s in de Technische Schoolstraat en krijgen er ondersteuning en begeleiding die nodig is bij het leren ‘alleen wonen’.

Op 13 december vertelt Ilse Cuyvers tijdens haar lezing ‘De mens achter de vluchteling’ hoe het dagdagelijkse leven van deze jongeren eruitziet. U komt te weten wie er voor begeleiding op school zorgt, of ze zelf koken en of wij hen op een of andere manier kunnen helpen.

Onthou dus: dinsdag 13 december om 20.00 u. in De Kruimel, Markt 89.

Ook dit is een organisatie van het Davidsfonds en ter plaatse kan je DE ARK direct sponsoren !!! 


CADEAUDAGEN VAN DE WERELDWINKEL

Op 2, 3 en 4 december organiseert Oxfam-Wereldwinkel Geel zijn jaarlijkse Oxfam Cadeaudagen, want met eerlijke cadeautjes maak je iedereen blij: je geliefden hier én producenten in het Zuiden.

Je komt naar DE WAAI en de Wereldwinkel Geel zet de deuren van zijn Cadeaudagen open. Op 2 december van 19.00 tot 22.00 u. en op 3 en 4 december van 10.00 tot 18.00 u. Je vindt er cadeaus, ingrediënten voor je feestmenu en wijnen voor elke smaak.

Op zaterdag komt de Sint langs vanaf 15.00 u. en voor ieder kind is er lekkere chocolade! Verder zijn er heel het weekend door proeverijen van koffie en wijn en in onze cafetaria staan er (h)eerlijke lekkernijen op de kaart…

IEDEREEN VAN HARTE WELKOM! 


EEN ABONNEMENT OP ONS BLAD

Een abonnement op ons blad kost in 2017 slechts 36.00 euro voor een heel jaar. November is nu voorbij en wij slaat de tweede faze in, want anders raken wij er nooit door om die duizenden adressen tegen Nieuwjaar in regel te brengen op de post. Voortaan kan je je best rechtstreeks bij onze twee centrales abonneren. Als er iets mis liep, neem dan rechtstreeks contact op met ons.

Je kan steeds terecht voor inlichtingen en voor een storting van 36.00 euro bij:

* Geel Zuid: Jef Proost op 014/86.77.05 en rekening BE81 3200 1472 9724 van PAROCHIEBLAD GEEL ZUID.

* Geel Noord: Marcel De Vries op 014/58.23.83 en rekening BE51 8335 3019 2162 van PAROCHIES GEEL NOORD.


 


 


 

 

Archief

Deze Week

Week 52 Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05 Week 06 Week 07 Week 08
Week 09 Week 10 Week 11 Week 12 Week 13
Week 14 Week 15 Week 16 Week 17 Week 18
Week 19 Week 20 Week 21 Week 22 Week 23
Week 24 Week 25 Week 26-27-28 Week 29-30-31 Week 32
Week 33 Week 34 Week 35 Week 36 Week 37
Week 38 Week 39 Week 40 Week 41 Week 42
Week 43 Week 44 Week 45 Week 46 Week 47
         

Externe Links