Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week Nr. 11 - 14 maart 2018

17 – 18 maart: 5de zondag in de veertigdagentijd

Maandag 19 maart: H. Jozef (bruidegom van Maria), patroonheilige van houtbewerkers, vaders, België en Geel Holven
" als de graankorrel niet sterft … brengt hij geen vrucht voort. "

Wanneer wij Jezus tijdens de lezingen van dit weekend horen spreken over zijn lijden en dood, kunnen wij erg veel en ver gaan denken: Jezus wil opkomen voor hetgeen hij verkondigt, zelfs als het zijn dood gaat kosten. Of nog: Om de hemel te bereiken, moet je een stukje door een hel. Voor de geleerde boeken heet dat: Zijn leven geven, sterven uit liefde voor de mensen, omwille van de komst van Gods rijk.

En geen van de drie gedachten is onwaar.

(naar het blauwe bijbeldoosje)

17.30 u. gebedsviering

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

PASTORALE EENHEID HH DIMPNA EN GEREBERNUS NIEUWS

Er staan kruisen langs de weg

In de parochie Holven kijken vele voorbijgangers op straat al enkele weken raar op, want her en der in de straten staan er kruisen langs de kant van de weg: een kruis met een mooie paarse doek er om heen. Ouderen onder de voorbijgangers herinneren zich de vastenkruisen die vroeger her en der ten velde werden gezet. Velen vroegen zich de afgelopen weken al af vanwaar deze kruisen nu toch kwamen. Het gaf ons in elk geval een goede reden om met het parochieblad wat verder op zoek te gaan. Langs Vlaamse wegen vindt men, zeker op het platteland af en toe nog wel eens een kruisbeeld. Een wegkruis of een veldkruis is in  katholieke streken veelvoorkomend gedenkteken op de kruising van wegen en straten. Het is een religieuze uiting die de voorbijganger eraan herinnert dat Christus aan het kruis is gestorven. Wegkruisen bestaan in houten, gietijzeren en stenen varianten. Ze werden geplaatst door rijke personen, vaak boeren, of door buurtverenigingen die hiervoor geld inzamelden. Als een wegkruis buiten de bebouwde kom geplaatst is, spreekt men van een veldkruis. Maar goed, we keren nu best maar terug naar onze kruisen in Holven.

Sinds jaar en dag zet de Landelijke Gilde van Holven bij de start van de veertigdagentijd een groot houten kruis voor de kerk. Dit herinnert de mensen er aan dat het Vasten is. "Met Pasen hangen we dan een mooie witte doek rond het kruis," zo wisten de vrijwilligers ons te vertellen. Deze traditie wordt door de parochianen ten zeerste gewaardeerd. "De mensen mogen zien dat het Vasten is. We moeten wat meer naar buiten komen met ons geloof!" Deze uitspraak gaf een enthousiasteling het idee om de traditie van de vastenkruisen langs de weg terug op te pikken. "Ik kreeg de inspiratie door het thema van Broederlijk Delen dit jaar. Wat staat er op het menu? Deze vraag stellen we elke zondag in de kerk en ik wil die delen met de mensen van buiten." Zogezegd, zo gedaan en met enkele planken knutselde onze enthousiasteling mooie houten kruisen in elkaar. "Ik plaatste ze op enkele hoeken van straten in onze parochie en reacties bleven niet uit hoor. Zo kwam er zelfs een vraag van iemand waarom er op de hoek van hun straat geen kruis mocht staan. Tja, ik kan natuurlijk niet heel Holven vol zetten." In elk geval zijn de meeste reacties opvallend positief. De woordkaarten die in de kerk elke zondag in de viering gebruikt worden, hangen we na de viering op de kruisen voor de kerk. Ook zo wordt er weer een beetje mee gedeeld. "Weet je, er is maar 1 kruis van straat verdwenen op al die weken. Afgelopen vrijdag was er wel nog een fuif in de zaal en 1 kruis naast de kerk was weg. Ik heb overal gezocht, maar niets gevonden. Op maandagmorgen echter stond het kruis gewoon terug naast de kerk. Het lijkt wel een klein mirakel." En zo nemen we al lachend afscheid van elkaar. We kijken uit naar Pasen en wensen iedereen nog een deugddoende veertigdagentijd.


vormelingen werkten rond broederlijk delen

Heb je ze ook gezien het afgelopen weekend op de markt?
Onze vormelingen leefden zich zaterdag helemaal in tijdens de namiddag rond Broederlijk Delen.
Ze bezochten de Wereldwinkel, luisterden naar boeiende getuigenissen, verzamelden handtekeningen of maakten collages, kortom een ganse namiddag stonden zij weer stil bij het feit dat christen zijn, ook aandacht hebben is voor de anderen.
Dankzij de vele vrijwilligers werd het weer een deugddoende namiddag! Zeker voor herhaling vatbaar!


bijbelse activiteiten in maart

Op zaterdag 17 maart komt ons Bijbelgroepje voor kinderen weer samen.
In deze veertigdagentijd kijken we al vooruit naar Pasen.
Alle kinderen van de lagere school zijn welkom van 10.00 u. tot 11.30 u. in het pastoraal huis in Holven.
Op donderdag 22 maart komen de volwassenen weer samen.
Van 19.30 u. tot 21.30 u neemt onze diaken Mon ons ditmaal mee op weg doorheen een boeiende avond. Iedereen is welkom, tevens in het pastoraal huis. Deelname is gratis!


 


 

 

Archief

Deze Week

Week 52 Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05 Week 06 Week 07 Week 08
Week 09 Week 10      

Externe Links