Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week 13 - 27 maart 2019

30 – 31 MAART: 4DE ZONDAG IN DE VEERTIGDAGENTIJD

" Wij lezen “De Verloren Zoon "


Het is een lang verhaal van Jezus en dikwijls stopt onze aandacht bij de bekering van de jongste zoon, maar blijf eens luisteren !
De oudste zoon was ook bijna verloren.
Zijn bekering is voor ons misschien nog de moeilijkste! Altijd maar je best doen; altijd maar oppassen!? En dan moeten gunnen, dat de “genieter”, de “verbrasser” even veel liefde krijgt als jij.
Dát is pas moeilijk.
En dan zegt die Vader: ”Kom jongen, wees blij!”

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

PASTORALE EENHEID HH DIMPNA EN GEREBERNUS NIEUWS

Vasten anno 2019

We zijn over halfweg, over enkele weken vieren we Pasen. In Winkelomheide ging de carnavalstoet uit en op vele andere plaatsen vierden ze weer Halfvasten.
Bij mezelf vraag ik me wel eens af wat Vasten nog betekend in deze tijd en aangezien de waarheid uit de kindermond komt, zoals het spreekwoord zegt, trekken we op een zonnige woensdagmorgen naar de VBS De Regenboog.

Eerst gingen we langs bij de godsdienstles in het derde leerjaar:

"Vasten, dat was voor ons een askruisje gaan halen, gaan biechten voor Pasen, de zinnetjes van het biechten van buiten leren en minder snoepen. Het werd er ingepompt en het was eigenlijk vanzelfsprekend," vertelt de leraar, maar als ik aan jullie vraag wat Vasten betekend?

En de kinderen antwoorden direct:

"Vasten, dan mag je van zonsopgang, tot zonsondergang geen vlees eten... dat is bij de moslims."

Vasten als woord in deze tijd lijkt een beetje ouderwets precies, maar als we het een beetje opentrekken, dan komen er in het derde leerjaar direct heel mooie reacties:

"Ik probeer in deze tijd een beetje minder te snoepen, minder suiker te eten." "Ik denk in deze periode meer aan kinderen die het moeilijk hebben, kinderen die ziek zijn of een handicap hebben."

Enkele kinderen hebben ook 'rosse muntjes' bij voor in de rospot van Kom Op Tegen Kanker te steken, want deze actie loopt op dit moment in de school.

Even binnenspringen in de godsdienstles van het vijfde leerjaar dan!

"Vasten, dat is je voorbereiden op Pasen, veertig dagen lang denken aan anderen." Ook in het vijfde leerjaar valt het op dat openstaan voor anderen echt geen hol begrip is, net zoals minderen met enkele dingen en af en toe eens bewust stilstaan bij.

"Bij ons thuis doen we mee aan 40 - dagen zonder vlees, mijn ouders drinken geen alcohol, we eten minder snoep." "Ik probeer echt er op te letten dat ik niet alleen aan mezelf denk, ik vast 39 dagen want de zondagen tel ik niet mee en mijn verjaardag, dan vier ik ook feest!"

Veel jonge gezinnen zijn blijkbaar in deze periode echt wel bezig met bewust stil te staan bij de keuzes die ze maken. "Ik probeer minder op de computer te zitten...," en als dit zinnetje gevallen is, gaan er vele vingers in de lucht! "Minder fortnite (een populair spel bij kinderen nvdr.) spelen lukt niet altijd, maar als ik een uurtje minder computer per dag en in de plaats hiervan een boek lees, dan doet me dat enorm deugd." "Bij mij gaat de i-phone vaker af en speel ik er minder spelletjes op! Ik speel meer met mijn broer en zus en probeer echt wel geen ruzie te maken!" Buiten spelen en lezen in plaats van computeren, komt bij vele kinderen naar boven! En dat lukt nog vaak ook, met wat gestuurde hulp van mama of papa! 

Vasten is volgens het woordenboek: "het zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten of drinken of van bepaalde spijzen voor een bepaalde periode. De beweegredenen om te vasten kunnen divers zijn, maar de belangrijkste motieven zijn religieuze. In de grote godsdiensten is het vasten gewoonlijk aan bepaalde dagen of perioden gebonden. Het kan dus een middel zijn tot bezinning, onder andere in een periode van rouw."

Anno 2019 zou je misschien kunnen zeggen dat je "een periode bewust stilstaat bij je manier van leven en de daarom in die periode geheel of gedeeltelijk onthoudt van bepaalde dingen".

Hoe is het bij jou? Wat betekent vasten voor jou in 2019? We hebben nog altijd de tijd om hierbij stil te staan! (Dirk)


Koffiestops en eerste omhaling!

Bij Broederlijk Delen kunnen kinderen spelen.
Wij geven hen kansen, om te helpen leven!
Drinkbaar water kunnen zei vaak vergeten!
Dat moet je even weten!

Bij Broederlijk Delen helpen we elkaar, het is echt waar!
We geven mensen kansen om alles te ontdekken,
om naar een beter leven te vertrekken!

Dit was maar 1 van de vele gedichtjes die onze vormelingen maakten op hun activiteit! Zij wijzen ons de weg om ook onze inzet concreet gestalte te geven! Steun Broederlijk Delen!

We verwelkomen u allen aan de Colruyt op de Antwerpse Weg voor een heerlijk kopje koffie op de nationale koffiestop en dit nu vrijdag 29 maart tussen 13.30 u. en 19.00 u. Steun zo Broederlijk Delen! Ook op andere plaatsten zijn er deze week koffiestops. Loop ze niet voorbij.

Dit weekend is er tevens de eerste omhaling van Broederlijk Delen in onze parochies! Wij bevelen u deze collecte van harte aan! Dank voor uw gift!


Er is geen planeet "b"

Op de afdeling voeding en Horeca van de St.-Jozefschool, zijn de leerlingen helemaal mee met het thema "Vasten en Je inzetten voor”. De jeugd denkt na over de toekomst van onze.

Woensdag 3 april 2019 komen ze samen in de kerk van Elsum om 9.00 u. In een mooie viering staan we stil bij God die ons allen nodig heeft.
Wij zijn de handen die het moeten waarmaken om de leefbaarheid van deze aarde zorgzaam toekomst te geven.

Geen schone lucht, geen water, het heeft grote gevolgen, want dan zijn er: ook geen graan, dus ook geen toekomstige “bakkers” om uw en mijn brood of taart te bakken, ook geen dieren, dus ook geen toekomstige “slagers” om uw en mijn spekje van het bekje te laten genieten, ook geen verse bio-groenten, dus ook geen toekomstige “koks” om uw en mijn culinaire hoogstandjes te laten serveren...

Lieve mensen van Geel, ook jij bent welkom in deze viering. Ondersteun deze jonge toekomstige bakkers, slagers en koks want uw toekomstig hartig eetfestijn ligt in hun handen.
Na deze viering is er groot feest, want dan worden de nieuwe leslokalen van de school ingezegend. (Mon)

PAROCHIENIEUWS OVER DE GRENZEN HEEN

Geen zaterdagavondvieringen op 23 maart

Zoals aangekondigd, gaat een aanzienlijke groep parochianen van Geel, onder begeleiding van het team van de pastorale eenheid op groepsreis naar de St.-Paulusparochie in Antwerpen.
Daardoor wordt het moeilijk om tijdig terug te zijn voor de avondvieringen in Geel. Er zijn bovendien dat weekend nog werken aan de treinsporen, zodat een deel van de reis per bus zal moeten gebeuren.

Daardoor zullen de vieringen van zaterdag 23 maart in Oosterlo, Punt, Winkelomheide en Larum komen te vervallen. Iedereen is uitgenodigd in de naburige parochies op zondag.

Met de groeten van het team.


 


 

 


 

Archief

 


Deze Week

 


Week 52

Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05  


Week 06

 


Week 07

 


Week 08

 


Week 09

 


Week 10

 


Week 11

 


Week 12

 
 


Externe Links