Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week 14 - 3 april 2019

6 Ė 7 MAART: 5DE ZONDAG IN DE VEERTIGDAGENTIJD

" Wie zonder zonde is, mag de eerste steen werpen "


Niemand is perfect, dat weten wij allemaal. Toch hebben wij snel ons gedacht bij mensen, die het anders voor hebben dan wijzelf. Iemand, die het Šnders meent, betekent die een bedreiging voor mij ?
En als ik mij betrapt voel in mijn ongelijk Ö wie is dan de bedreiging ???

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

PASTORALE EENHEID HH DIMPNA EN GEREBERNUS NIEUWS

Pastorale eenheid ging op uitstap

Op 24 maart trokken we met onze pastorale eenheid voor het eerst op uitstap naar Antwerpen. 's morgens om 5 voor tien, meldde iedereen zich bij pastoor Jan aan het station.
Toen iedereen aanwezig was, stapten we op de trein richting Herentals. Vervolgens namen we de bus naar Lier om daar weer de trein te nemen naar Antwerpen.
Gedurende onze reisweg leerden we mekaar beter kennen, want je kent elkaar nooit genoeg! Om onze trein - bus -... compleet te maken, namen we in Antwerpen de tram naar onze eindbestemming, de monumentale St.-Pauluskerk.

De Antwerpse Sint-Pauluskerk ligt in het oude stadscentrum, op een steenworp van de rivier de Schelde, in de stadswijk waar vroeger de zeelui woonden. De kerk is oorspronkelijk een dominicaner kloosterkerk uit de 16e eeuw.
De kerk verving vanaf 1517 een gebouw dat in 1276 was ingewijd door
Albertus Magnus en is grotendeels gebouwd in laat gotische stijl. De Sint-Pauluskerk, een dominicaner kerk, was een intellectueel centrum van aanzienlijk belang en de plaats vanwaar de predikheren werden uitgezonden naar het voornamelijk protestantse Noord-Europa.
Na een brand in 1679 werd een barokke toren toegevoegd. Het interieur is eveneens voor het grootste deel in barokke stijl.
Tussen 1699 en 1747 werd naast de Sint-Pauluskerk een Calvarieberg opgericht als "levend theater", in een tuin versierd met talrijke beelden op sokkels langs een pad dat tot de heuvel leidt waar het kruis is geplaatst.
Na de gedwongen sluiting van het klooster door de Fransen in 1796 werd de kerk door de stad aangekocht en bestemd als parochiekerk.
In 1968 werd de kerk door brand zwaar beschadigd; omwonenden, voor een groot deel parochianen, wisten een groot deel van de kunstwerken in de nacht uit het interieur te redden.
De restauratie van de kerk liet hierna lang op zich wachten; pas na twintig jaar kreeg het gebouw weer een dak.

Na onze aankomst gingen we eerst picknicken in de crypte. De mensen van de parochie gaven ons een warm onthaal en na de korte bezinning, smaakten de boterhammen met ei en de koffiekoeken heerlijk!
In de namiddag was er dan tijd voor een anderhalf uur rondleiding onder leiding van twee zeer deskundige gidsen.
De ene groep ging met de pastoor mee op weg terwijl de voorzitter van de kerkfabriek de andere groep onder z'n hoede nam. Twee keer een boeiende inhoud op een totaal andere, maar zeer verrassende manier!
Zowel over de prachtige schilderijen binnen als over de grote calvarieberg buiten, kregen we een massa informatie.
Na een bezoek aan de schatkamer rondden we dit deel af en was er tijd voor de innerlijke mens te versterken. Door het zonnige Antwerpen ging iedereen op zoek naar een natje en een droogje om de dag zo mooi af te ronden.
De wandeling naar het station was weer een ideaal moment om elkaar te ontmoeten en in gesprek te gaan.

Aan het station stond pastoor Jan ons weer op te wachten en nadat iedereen gearriveerd was, konden we veilig terug naar Geel. Op onze website www.pastoraleeenheidgeel.be vinden jullie een fotoverslag van onze uitstap!
Ga zeker eens kijken!


Leerlingen zetten zich in voor het goede doel

In deze veertigdagentijd zetten de leerlingen van onze middelbare scholen zich in voor mensen in het Zuiden.
De hoogste tijd vonden wij om wat info te verzamelen voor in ons parochieblad.
We gingen eerst even aankloppen bij het Sint-Aloysius waar de leerlingen zich inzetten voor het goede doel en dit ten voordele van 4 organisaties!

De eerstejaars focussen op Cunina en Mali Juice en krijgen daarover informatie in de godsdienstlessen.

Cunina is een erkende ontwikkelingsorganisatie die in 1990 opgericht werd door Sophie Vangheel (Retieseweg in Geel).
Cunina richt zich volledig op de toegang tot en de kwaliteit van het basis- en secundair onderwijs in 5 partnerlanden: HaÔti, BraziliŽ, Zuid-Afrika, Nepal en in de Filipijnen. Meer info op www.cunina.org.

Als tweede project steunen we Mali Juice in Tanzania. Twee oud-leerkrachten van onze school startten in 1997 een fruitsapbedrijf om kleine boeren te helpen.
Door de opbrengst hiervan kunnen honderden ouders hun kinderen naar school sturen. Meer info vindt u op http://malimuleba.weebly.com

De tweedejaars focussen op Akwaaba Asuadei en de Damiaanactie en krijgen daarover informatie in de godsdienstlessen.
Akwaaba Asuadei is een project in Ghana dat tot doel heeft kinderen de kans te geven op goed onderwijs. Voorlopig kunnen leerlingen vanaf 3 t.e.m. 16 jaar in hun school terecht.
In de verre toekomst is het ook de bedoeling dat er een technische school bijkomt. Voor meer info. kan u steeds op de website terecht: www.akwaaba-asuadei.eu
De tweedejaars steunen ook de Damiaanactie ten voordele van de melaatsen. Na de informatie in de godsdienstlessen verzamelen de leerlingen sponsorgeld te.
Ze doen hiervoor echt wel wat moeite door bv. een klusje in huis of tuin om wat sponsorgeld te verdienen. Als tegenprestatie wandelen of joggen zij op vrijdag 5 april 8,7 km.
Leerlingen kunnen ook kiezen om te gaan zwemmen. Eerder was er ook een pannenkoeken- en koffiestop voor Broederlijk Delen!

In het Sint-Dimpna is er ook heel wat bedrijvigheid in de laatste week voor de paasvakantie want dan hebben al de leerlingen een solidaire maaltijd waarvan de opbrengst voor Broederlijk Delen is.
Vrijdag wordt deze solidaire maaltijd voorafgegaan met een bezinning die gericht is op de vasten en op Guatemala.
Ook de leerkrachten kunnen ís middags aanschuiven voor deze solidaire maaltijd.

Het is altijd zo deugddoend om te zien dat we met velen zijn die dromen van een betere wereld! Heel veel succes aan iedereen!


Voorbereidingsvieringen op Pasen

We naderen stilaan Pasen en nodigen u dan via deze weg al van harte uit om samen met ons te komen vieren! 

PAROCHIENIEUWS OVER DE GRENZEN HEEN

DAVIDSFONDS GEEL - de joodse leefwereld

Als wij iets horen over de Joden, dan denken wij aan de bijbel, aan IsraŽl en aan Antwerpen.
Veel meer weten wij ook weer niet. De Joodse cultuur is niet eenduidig. Er zijn orthodoxe, moderne en vrijzinnige Joden. Dat is al wat moeilijker.
In Antwerpen hebben wij ze gezien met hun kleren, hun winkels hun sabbat en hun speciale familieleven. Ofwel boeit het ons, ofwel hebben wij het er niet mee.
Ria Malisse, docente geschiedenis en kunstgeschiedenis aan het Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs in Hasselt. wil op dinsdag 23 april - op uitnodiging van Davidsfonds Geel - inzicht bieden in de leefwereld van Joden.
Wij zijn welkom om 20.00 u. in het Geels Brouwhuis (Nieuwstraat 41).

Deze lezing is tevens een prima voorbereiding op een gegidste wandeling in de Antwerpse Jodenwijk op zondag 5 mei.
Toegangsprijs bedraagt 8 euro (5 euro voor Davidsfondsleden).


 


 

 


 

Archief

 


Deze Week

 


Week 52

Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05  


Week 06

 


Week 07

 


Week 08

 


Week 09

 


Week 10

 


Week 11

 


Week 12

 


Week 13

 


Externe Links