Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week 18 - 1 mei 2019

4 – 5 mei: 3de paaszondag

Vrijdag 10 mei: Heilige Pater Damiaan De Veuster

" wonderbaarlijk, hoe Jezus leeft "

Wij durven geloven, dat Jezus niet kijkt naar wat we allemaal DOEN, maar wel naar hoeveel liefde wij HEBBEN.
Als er in onze gemeenschappen geen herders meer zouden zijn, dan zou het kunnen, dat er geen liefde meer is …
Naar het groene bijbeldoosje.

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

PASTORALE EENHEID HH DIMPNA EN GEREBERNUS NIEUWS

15 mei: Dimpnaviering!


Dimpnakapel op de Groenenheuvel

Over een kleine twee weken is het weer zo ver. We gedenken onze Geelse heiligen Dimpna en Gerebernus!
Op woensdag 15 mei om 10.00 u.  nodigen we u dan ook graag uit om samen met ons te komen meevieren in de St.-Dimpnakerk.
De plechtige eucharistieviering zal dit jaar worden voorgegaan door E.H. Gaston Belmans, pastoor in Merksplas en afkomstig uit Geel.
Hij zal ook de homilie verzorgen. De viering wordt opgeluisterd door de plaatselijke koren en mede verzorgt door de mensen van het OPZ.

De legende van de Heilige Dimpna is ons algemeen bekend, maar voor ons parochieblad gingen we eens zoeken naar de stille figuur op de achtergrond, St.Gerebernus.
Veel kwamen we niet te weten, moeten we toegeven, maar toch botsten we op een paar weetjes hier voor ons parochieblad!

Voor de eerste vondst moeten we even terug naar een stukje uit de alom gekende Geelse legende.
Toen de rovers uit Xanten de beenderen van St.-Dimpna en St.-Gerebernus hadden geroofd, gingen de Gelenaars hen achterna. geraakten de rovers niet verder dan de Groenenheuvel,
waar de kar waar de resten oplagen doorzakte door de zwaarte... Op de Groenenheuvel, kwam dus een kapel.  

En nu komen we bij de Heilige Gerebernus. Zoekende op het internet komen we dezelfde legende tegen op een andere plaats. In Sonsbeck staat de bedevaartkapel van St.-Gerebernus.
Ongeveer rond 900 werd in dit Duitse stadje de eerste kapel gebouwd. In de kapel werd en wordt nog steeds de heilige Gerebernus aanbeden.
Een legende vertelt dat de mensen uit Xanten de relieken van St. Gerebernus naar de plaatselijke parochiekerk wilde brengen maar dat er  plotseling gestopt moest worden bij de voet van de heuvel tussen Sonsbeck en Xanten.
Zelfs met alle "geweld" was de ossenkar met de relieken niet meer in beweging te krijgen, dus werd er op die plaats de eerste kapel gebouwd ter ere van de heilige.
In het altaar van deze mooie kapel is een reliek van St.-Gerebernus bewaard. Een merkwaardige feit dat dezelfde legende op twee plaatsen wordt verteld.

Ook in geschiedenisboeken over heiligen is er weinig te vinden over de biechtvader, beschermer, priester, die St.-Dimpna begeleidde.
Wel staat er op sommige plaatsen beschreven hoe er bedevaarten naar Sonsbeck in Duitsland gingen om daar te bidden om bescherming van de Heilige Gerebernus.
We vinden er ook dat Gerebernus op sommige plaatsen wordt aanbeden als beschermheilige tegen jicht-gerelateerde pijn in de pols, verlamming en epilepsie.
Naast Sonsbeck en Geel - Punt, vinden we nergens kerken van St.-Gerebernus.

Via deze weg wensen we alle inwoners van de St.-Dimpnaparochie en de St.-Gerebernusparochie van harte een zalige hoogdag bij de naamheilige van hun parochie.
We hopen jullie allen te ontmoeten op 15 mei in de kerk om onze Geelse Heiligen te vieren!


het kapelleke (68)


Tip: Parochie Geel Ten Aard!

Meimaand, Kapellekesmaand! Hier zijn we terug van weggeweest met ons kapelleke van de week! In mei komen er vijf parochiebladen dus zullen er vijf kapellekes verschijnen!
Wie de meeste kapellekes juist geraden heeft, wint een heerlijke lenteprijs! Dus mail elke week trouw je juiste oplossing door naar dirkvandenbroeck2@gmail.com en win een mooie prijs!
Voor ons eerste kapelleke (nr. 68 al in de reeks) zoeken we de straat waar dit mooie kapelletje te vinden is. Veel succes!


Maria, wat ons boeit in jou
is je bereidheid om te delen;
je spontane dienstbaarheid.
Je vindt het zo vanzelfsprekend
dat je tijd maakt om te luisteren
dat je tijd maakt om te helpen
dat je tijd maakt om lief te hebben.


bijbelse activiteiten in mei

Op zaterdag 11 mei komt onze kinderbijbelgroep samen in het Pastoraal Huis in Holven. De lente is in het land, dus staan we daar zeker bij stil!
Alle kinderen van de lagere school zijn van harte welkom tussen 10.00 u. en 11.30 u. Deelname is gratis.

De bezinningsgroep van Kerk en Wereld komt samen op donderdag 16 mei van 14.00u. tot 15.00u. in het parochiecentrum van St.-Amands.
Je bent van harte welkom voor een fijne namiddag rond geloof.
 


Rechtzetting meibedevaarten

De jaarlijkse meibedevaart van de Landelijke Beweging gaat door op zondag 12 mei om 19.00u. in de Mariahal in Scherpenheuvel.
Je bent allen van harte welkom. Na de viering gaan we naar het voorplein van de basiliek waar we afsluiten met een gebed. Nadien is er gelegenheid tot ontmoeting in de Pelgrim.
 


opbrengst broederlijk delen

Bij het ter perse gaan van dit parochieblad stond de opbrengst voor Broederlijk Delen van onze pastorale eenheid op 5881,09 euro. Dank je wel aan alle gulle gevers voor uw bijdrage. Ze is goed besteed!


Lieve Blanquaert getuigt in Elsum! Mis dit niet !

In 2013 stortte het gebouw Rana Plaza in Bangladesh in. Eén van de vele fabrieken waar onze kleren gemaakt worden.
Zo'n 1.134 arbeiders lieten daarbij het leven.
Aan de hand van pakkende foto’s getuigen fotograaf Lieve Blancquaert en Jef Van
Hecken van Wereldsolidariteit over hun ervaringen, ontmoetingen en over de huidige situatie van de kledingarbeiders.

Met ‘Rana Plaza: gestikt onder puin’ organiseren de Geelse kwb-afdelingen samen met ACVeldsolidariteit in kader van Zuidergekte een gespreksavond met Lieve Blancquaert over de omstandigheden waarin onze kledij gemaakt wordt. Vorig jaar ging Lieve met Jef naar Bangladesh om te kijken hoe het nu zit met de werk- en leefomstandigheden van de vele kledingarbeiders en om met hen te praten.
Dit resulteerde in mooie maar ook schrijnende gesprekken, en uiteraard maakte Lieve ook bijpassende beelden.
Lieve: “Ik zag vooral dat die mensen aan een gigantisch tempo moeten werken en presteren om onze H&M-, C&A- en Primark-T-shirt te produceren, maar ook dat het veiliger geworden is.
Hun werksituatie mag dan iets verbeterd zijn, hun levenssituatie niet. Integendeel.”

Cleane Kleren

De afgelopen jaren heeft kwb sterk ingezet op cleane kleren, wat betekent dat ze in goede werkomstandigheden gemaakt zijn aan een leefbaar loon. Neena Salaets: “
Vorig jaar hebben duizenden kwb’ers zich sportief ingezet en 70 miljoen kilocalorieën bij elkaar gezweet. Dat zijn ongeveer 30.000 marathons.
We liggen dus wel wakker van hoe onze kledij gemaakt wordt.” Ook enkele Geelse kwb-afdelingen hebben gesport voor cleane kleren.

“Niemand wil dat aan de andere kant van de wereld iemand uitgebuit wordt en in onmenselijke omstandigheden moet leven zodat wij een T-shirt aan 5 euro kunnen kopen”, aldus Jef Van Hecken.
“Daarom moeten er voldoende 'cleane' alternatieven beschikbaar zijn, wat nu niet het geval is. Bedrijven en overheden moeten elkaar hierin vinden om dit mogelijk te maken.”

Kaarten

De voorstelling ‘Rana Plaza: gestikt onder puin’ gaat door op donderdag 9 mei 2019 om 20u in de kerk van Elsum.
Tickets kosten 10 euro. ACV-leden, kwb-leden en mensen die een vrijetijdspas bezitten betalen 7 euro. Kaarten zijn te verkrijgen via www.kwb.be/lieve.

Kom naar deze unieke getuigenis en mis ze zeker niet! We hopen met velen te zijn! Graag tickets bestellen online, mocht je het echt moeilijk hebben met online bestellen, graag even seintje aan Dirk op 014/580666. Tickets bestellen kan tot 6 mei. 


1STE COMMUNIE EN VORMSEL

Pasen is voorbij en dat wil zeggen dat alle parochies zich opmaken voor de grote feesten van de eerste communie en het vormsel!
Via dit overzichtje nodigen wij u van harte uit om te komen meevieren en zo onze kinderen een hart onder de riem te steken op hun grote feestdag! Je bent allen van harte welkom!

PAROCHIENIEUWS OVER DE GRENZEN HEEN


 


 

 


 

Archief

 


Deze Week

 


Week 52

Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05  


Week 06

 


Week 07

 


Week 08

 


Week 09

 


Week 10

 


Week 11

 


Week 12

 


Week 13

 


Week 14

 


Week 15

 


Week 16

 


Week 17

 
         
 


Externe Links