Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week 18 - 5 mei 2021

8 – 9 MEI: 6DE ZONDAG VAN PASEN
Donderdag 13 mei: Hoogfeest van Ons Heer Hemelvaart
Maandag 10 mei: Heilige Pater Damiaan
11, 12, 13 en 14 mei: de IJsheiligen Mamertus, Pancratius, Servatius en Bonifatius.

" Op weg gaan om blijvend vrucht te dragen "

In het Johannesevangelie geeft Jezus ons dit weekend een dubbele opdracht:
Op weg gaan om blijvend vrucht te dragen. In deze “tijd met veel tijd” kunnen wij misschien de tijd nemen, om daarover na te denken:
* Blijven wij toch niet steken in wat ons vertrouwd is of vertrouwd overkomt ??
* Welke vruchten draagt onze liefde ?


Vieringen Corona veilig

NOG EVENTJES MET 15 !!!

Reserveer als je wil meevieren!

Beste kerkbezoekers,

Dank je wel dat jullie al enkele weken trouw en goed meewerken aan het reserveren van uw plaats in de vieringen.
Het gaat heel vlot via de site en de telefoon. We willen jullie toch nog oproepen om de aandacht niet te verliezen en voor elke viering juist te reserveren.
Via de website www.pastoraleeenheidgeel.be of telefonisch op maandagvoormiddag op 014/580666. (Bel aub niet op de GSM) 

Heb je geen plaatsje kunnen bemachtigen, kom dan niet naar de kerk, het blijft belangrijk dat we ons aan de regels houden om samen het coronavirus te verslaan!

Laten we ons samen blijven inzetten!!!

 
ST.-AMANDS CENTRUM

Zaterdag 8 mei

17.30 u. Mis ter ere van O.-L.-Vrouw.

Zondag 9 mei

11.00 u. Zm. Frans Belmans-Constantia De Kort en Vic Belmans. Jgt. Willem Van Broeckhoven.

Dinsdag 11 mei

19.00 u. Zm. Servaas van Santvliet.

Woensdag 12 mei Hemelvaart

17.30 u. Zm. Francisca Catharina Verbist.

Donderdag 13 mei Hemelvaart

11.00 u. E.H. Cornelius Eyskens.

Vrijdag 14 mei

19.00 u. Zm. E.H. P. Verstappen.
 


ST.-LAURENTIUS ZAMMEL

Zondag 9 mei

09.00 u. Zm. Familie Gielis-Caers, Gerard Lambrechts en Josephina Wouters.

Donderdag 13 mei: O. H. Hemelvaart

09.00 u.  Mis uit dank.


 

ST.-LUCIA OOSTERLO
 

Zaterdag 8 mei

18.00 u. Zm. voor het welzijn van onze parochianen.

Woensdag 12 mei: O.H. Hemelvaart

18.00 u. Mis uit dank.


ST.-APOLLONIA STELEN

Zondag 9 mei

9.30 u. Hoogmis.

Lector : Clementine.

Donderdag 13 mei

9.30 u. Ons-Heer-Hemelvaart.

Lector : Clementine.


ST.-DIMPNA

Zondag 9 mei

09.30 u. Eucharistieviering

Woensdag 12 mei

19.00 u. Geen Eucharistieviering

Donderdag 13 mei

09.30 u. Jef Mols en Emma Verdonck.
 


ST.-LAMBERTUS BEL

Zaterdag 8 mei

19.00 u. Eucharistieviering Tot welzijn van de parochianen.

Woensdag 12 mei

19.00 u. Eucharistieviering Tot welzijn van de parochianen.

 

O.L.V.-BEZOEK LARUM

Zaterdag 8 mei

18.00 u. Eucharistieviering Tot welzijn van de parochianen.

Woensdag 12 mei

18.00 u. Eucharistieviering Tot welzijn van de parochianen.

 

ST.-FRANCISCUS ELSUM

Zondag 9 mei

10.30 u. voor overledenen

Maandag 10 mei

18.30 u. Karel Van de Weyer ( VS)

Aanbidding van 19.00 - 19.30 u.

Donderdag 13 mei

10.30 u. voor overledenen

Vrijdag 14 mei

18.30 u. voor overledenen


PASTORALE EENHEID HH DIMPNA EN GEREBERNUS NIEUWS

Muzische vorming op school: “Het passiespel in openlucht!”

Kennen jullie de passiespelen uit het Zuid – Duitse dorpje Oberammergau? Ze dateren uit 1634 en worden door de plaatselijke bevolking met veel enthousiasme en fierheid om de 10 jaar opgevoerd. Ook vanuit ons land zijn er dan elke keer weer verschillende busreizen naar daar. Tijdig reserveren is de boodschap want de kaarten zijn snel uitverkocht.

Tijdig reserveren was gelukkig niet nodig (en door corona ook niet mogelijk) bij het prachtige passiespel vorige week in Holven. De leerkrachten van het derde leerjaar maakten het met hun twee klassen een knappe evocatie over het lijden van Jezus. “Het kadert in een project muzische vorming,” vertelt één van de fiere leerkrachten. “We maakten een filmpje, tekeningen, de kinderen spelen toneel, het is alomvattend.”

Normaal gezien had het passiespel voor de paasvakantie moeten plaatsvinden, maar de alomtegenwoordige corona strooide weerom roet in het eten. Niet getreurd, want na de paasvakantie vonden ze op de school een creatieve manier om het toch te laten doorgaan. Zo konden in twee voorstellingen de leerlingen van het 1e en 5e leerjaar toch op een veilige manier komen kijken.

“Eén van de opa’s van onze kinderen heeft een ezeltje. Zo kwam er het idee om te beginnen met een filmpje over palmzondag dat de leerlingen vooraf hebben gemaakt. Dit is dan ook de eerste halte van ons spel.” En samen me mijnheer directeur schoven we aan in de klas en keken we mee naar het eerste tafereel.

Na het mooie filmpje trokken we naar de speelplaats waar we meteen werden ondergedompeld in de sfeer van het Laatste Avondmaal. Tot in de kleinste details was alles opgebouwd en de kinderen speelden het prachtig na. De kleine acteurs en de vertellers leefden zich helemaal in. Het avondmaal, Judas die vertrekt, … het zat er allemaal in. Na dit prachtige tafereel verplaatsten we ons naar de Hof van Olijven vooraan op het kerkplein. Daar werden we meteen getroffen door de drie leerlingen van Jezus die niet met hem konden waken, maar in slaap vielen. Een Romeinse patrouille nam Jezus gevangen en bracht hem tot bij Pilatus.

“Ik heb een heel belangrijke rol,”weet de kleine Pilatus in de kerk ons vooraf te vertellen. “Ik moet mijn handen wassen in de kom, want ik ben niet schuldig omdat Jezus dood moest gaan.” In een hoekje treffen we Barrabas: “Ik moet niets zeggen, maar ze gaan mij dadelijk vrij laten,” zegt de fiere kleine acteur, en zo geschiede. Na dit mooie tafereel in de kerk, verplaatsen we ons naar vijf heel knappe schilderijen waar vijf kinderen ons vertellen over de kruisweg en de graflegging. In de weekkapel worden we ontvangen door een kinderkoortje dat heel vrolijk zong over de verrijzenis. Langs de weggerolde steen konden wij nadien trouwens de kapel verlaten om voor de grote finale op de speelplaats te verzamelen. Daar werd door alle acteurs nog een mooie dans gedaan. “Volgend jaar gaan we als het kan dit spektakel opvoeren voor de ouders, de generale repetitie kan dan zijn voor de leerlingen van de andere klassen,” vertellen twee enthousiaste en fiere juffen. We wensen jullie veel succes en hopen dat dit een jaarlijkse traditie kan worden om zo op een eigentijdse fijne en moderne manier, met aandacht voor de rijke traditie, het verhaal en de boodschap van Jezus actueel te houden.


Op meibedevaart met ons bisdom! Samenkomen bij Maria!


©D.V.d.B.

In mei versieren we weer onze Kapellekes, nr 82 staat in Bel!

Traditiegetrouw is de maand mei toegewijd aan Maria. We versieren kapelletjes en bedevaartsoorden. Met de buurt of tijdens bedevaarten bidden gelovigen tot Maria. Door de coronapandemie zullen we de mogelijkheden om dit jaar daadwerkelijk op bedevaart te gaan anders invullen dan we gewoon zijn. Toch heeft ons bisdom een bijzondere band met Maria: zij is patrones van het bisdom, de kathedraal en de stad Antwerpen. Heel wat parochies in ons bisdom zijn aan haar toegewijd. In de maand mei organiseren wij daarom een Mariale bedevaart waarin we ons aan Maria toevertrouwen. Deze zal enkel via de beeldbuis op talloze plaatsen bijgewoond kunnen worden. Vanop een veilige afstand gaan we samen op bedevaart naar Maria, om troost of ontferming, uit dankbaarheid of gewoon om even bij Maria te vertoeven. Het Licht van Bethlehem kan daarbij een bijzondere verbondenheid scheppen. Samen met de Pastorale eenheid Sint-Franciscus en de parochie van Heilige Drievuldigheid in Meerseldreef nodigt de bisschop u uit om via het scherm deel te nemen aan de Mariale bedevaart in het Bisdom Antwerpen op dinsdag 18 mei 2021 om 14 uur. Onze bisschop zal er voorgaan in een feestelijke eucharistieviering. Je kan de viering volgen via het Youtube-kanaal van het bisdom maar ook op RTV! We hopen met velen samen te mogen vieren.


Openluchtviering in Zammel

Bij goed weer en indien de coronamaatregelen het toelaten, gaat op maandag 17 mei de openluchtviering door aan de kapel van Dimpna in Zammel. We mogen met 50 mensen samen vieren. We hopen dat we onze Geelse heiligen zo kunnen danken en eren voor alles wat zij ons geven. We bidden om kracht en bescherming, steun, troost en genezing voor hen die het nodig hebben.

Reserveren voor deze viering zal noodzakelijk zijn. Dit kan via onze website, een week op voorhand, of telefonisch ook een week vooraf op 014/580666. Enkel via reservering, hoe spijtig ook, kunnen we ervoor zorgen dat alles een beetje in goede banen kan lopen. Dank voor jullie begrip en we hopen dat we snel terug gewoon kunnen samenkomen.


OP KOMST IN GEEL

Voor de vieringen is er sprake van juni

Gaan we zowel binnen als buiten iets kunnen organiseren ?

Gaan wij zo maar kunnen samen komen ?

Met testschema’s en protocollen kunnen ze tegenwoordig veel: ze kunnen de zaak vooral maar ingewikkelder maken.

Dan kunnen wij alleen maar moedig kijken naar die vele Gelenaren, die zich blijven inzetten voor hun vereniging. (sport- sociaal- cultuur- ontspanning- ). Het moet allemaal in de schaduw gebeuren. Kleine attenties rond brengen. Gesprekken om mensen bijeen te houden. Leden overlijden en hun kameraden weten het amper en toch blijven mensen hun best doen om HUN mensen samen te houden.

Onze rusthuizen komen weer op gang om samen t bidden. Iedereen blijft voorzichtig.

Nog altijd blijft DE WAAI de plaats met het meeste beweging en deze week kloppen ze daar overuren. Elke dag staan ze klaar tot 22.00 u. … volle petrol (of is het volle Pfizer ???)

Ook dat moet toch deugd doen, te zien dat mensen vooruit willen.

Ja, wij worden het niet moe.

Er is nog veel …

OP KOMST IN GEEL !!!!!!!


Geen vieringen meer in de kerk van Punt

 

Op 21 juni werden in de kerk van Punt de laatste kinderen gedoopt en op 27 juni had de laatste weekendviering plaats.
Wij openen nog eens uitzonderlijk voor de uitgestelde eerste communieviering op 12 september.
Als de corona-maatregelen het toelaten om met velen terug samen te vieren, zal er officieel liturgisch afscheid genomen worden van het kerkgebouw.
Het kerkgebouw van Punt zal dan niet meer gebruikt worden voor liturgische vieringen. Over de toekomst van het kerkgebouw is nog niets bekend.
Dit is een lang proces dat met de nodige deskundigheid en in overleg met de kerkelijke en burgerlijke overheden zal opgevolgd worden.
Via deze weg danken wij de mensen van Punt die al die jaren voor hun gebouw hebben gezorgd, en ook nu nog zal de kerkfabriek het gebouw blijven onderhouden.

Samenvoeging van parochies in Geel

Parochie “Sint-Franciscus van Assisi”

Sinds 2019 zijn de kerkfabrieken en Parochiekernen van Punt, Larum en Elsum hard aan het werken om de fusie van de drie parochies in goede banen te leiden. Ondanks Corona hebben we ons toch aan de voorziene planning kunnen houden. We zijn daar fier op.

‘Bij bisschoppelijk decreet van 27 januari 2021 werden de parochies Geel, Sint-Franciscus van Assisi, Elsum; Geel, Sint-Gerebernus, Het Punt en Geel Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking, Larum samengevoegd, zoals bepaald in canon 515 § 2 C.I.C., met ingang op de datum waarop het ministerieel besluit tot samenvoeging van de betrokken kerkfabrieken in werking treedt. De nieuwe parochie krijgt de benaming “Sint-Franciscus van Assisi” ’.

We wachten nu dus nog op het ministerieel besluit en de verschijning ervan in het Belgisch Staatsblad. Dan zal de nieuwe St.-Franciscusparochie een feit zijn. Het zal dan gaan om één parochie met drie kerken. In twee kerken nl. St.-Franciscus en O.L.-Vrouw Bezoeking zal het pastoraal leven gewoon verder gaan. De kerk van Punt staat op de lijst van de te herbestemmen kerken. De bewoners van Punt zullen uiteraard goed opgevangen worden in deze nieuwe parochiegemeenschap. We houden u verder op de hoogte.

“Het pastoraal team”


 


Archief

Deze Week Week 53 Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05 Week 06 Week 07 Week 08
Week 09 Week 10 Week 11 Week 12 Week 13
Week 14 Week 15 Week 16 Week 17  
         
         
         
         
         
         

Externe Links