De Camino als weerspiegeling van het leven

Bij de geboorte kennen we onze levensweg niet, we groeien op en hopen op een gelukkig leven. Bij aanvang van de tocht naar compostela voor weken en sommige zelfs voor maanden weten we niet wat ons te wachten staat, we stappen en verwachten het einddoel te bereiken.
Onze levensweg gaan we niet alleen tenzij we ons op een bepaald moment isoleren. Naar Compostela gaan ze met velen allen met hetzelfde doel.
Het doet deugd af en toe thuis of op het werk of in het verenigingsleven een schouderklopje te krijgen dat zijn vitamine die we broodnodig hebben, zo helpen ook de aanmoedigingen ‘bonne camino’ tijdens het op weg zijn om moeilijke momenten door te komen.
We hebben het wat verleerd om te leven van dag tot dag, we maken gemakkelijk plannen voor de verdere toekomst. Op weg naar Compostela leren we te leven van dag tot dag heb ik een beetje geld, een beetje eten en drinken. We behoeden ons voor een teveel we moeten het immers de ganse weg meedragen.
In het leven ontstaan er banden met anderen die dezelfde interesse en ingesteldheid hebben. Al stappend dagen en weken na mekaar brengt pelgrims dicht bij elkaar zodat de zorgen ,de levensvragen makkelijk worden uitgewisseld.
We kunnen ons niet indenken dat vrijwilligers die zich engageren voor de anderen er niet zouden zijn, zij maken immers de samenleving een stuk menselijker. Zo is het ook tijdens de pelgrimstocht. De auberges of de refugios waar vrijwilligers (of ook wel vrienden van de camino genoemd) de verantwoordelijkheid dragen zijn zo verschillend van de particuliere. Zij zorgen voor een warm onthaal, zij bereiden soms het eten of zorgen voor ontspanning of voor het afsluiten van de dag met een bezinningsmoment. Kortom zij maken van de ontmoetingen met alle mogelijke nationaliteiten een rijk menselijk gebeuren.
In het leven kent ieder zijn tegenslagen en ontgoochelingen, ook al is het niet altijd even gemakkelijk we moeten ze leren aanvaarden, ze leren verwerken. Een ding is duidelijk ieder gaat zijn eigen weg. Zo ook op weg naar Compostela ieder gaat zijn eigen camino, ook al ben je op weg als koppel of als groep. Bij kwetsuren of overbelasting moet je de taal van het lichaam aanvaarden en je weg aanpassen of bijsturen.
Voor ons was het geen gemakkelijke tocht maar we zijn enorm tevreden voor de levenswijsheid die we hieruit hebben mogen meenemen.

René en Gert Heylen

De Route naar Santiago de Compostela

Dag

Datum

Vertrekplaats Aankomstplaats

Afstand

Zaterdag 17 sept. St Jean Pied de Port Orisson 7,9 km
Zondag 18 sept. Orisson Espinal 23,8 km
Maandag 19 sept. Espinal Larrasoaina 20,3 km
Dinsdag 20 sept. Larrasoaina Uterga 31,8 km
Woensdag 21 sept. Uterga Villatuerta 24,6 km
Donderdag 22 sept. Villatuerta Los Arcos 25,4 km
Vrijdag 23 sept. Los Arcos Logrono 27,9 km
Zaterdag 24 sept. Logrono Najera 30,7 km
Zondag 25 sept. Najera Santo Domingo 21 km
Maandag 26 sept. Santo Domingo Belorado 22,1 km
Dinsdag 27 sept. Belorado Atapuerca 30,2 km
Woensdag 28 sept. Atapuerca Tardajos 32,1 km
Donderdag 29 sept. Tardajos Castrojeriz 30,4 km
Vrijdag 30 sept. Castrojeriz Fromista 24,9 km
Zaterdag 1 okt. Fromista Calzadilla 36,4 km
Zondag 2 okt. Calzadilla Bercianos 31,8 km 
Maandag 3 okt. Bercianos Puente de Villarente 32,5 km
Dinsdag 4 okt. Puente de Villarente Leon 12,7 km
Woensdag 5 okt. Leon Puente Y Hospital de Orbigo 32,1 km
Donderdag 6 okt. Puente Y Hospital de Orbigo Rabanal 37 km
Vrijdag 7 okt. Rabanal Ponferrado 32,7 km
Zaterdag 8 okt. Ponferrado Villa franca el bierzo 23,9 km
Zondag 9 okt. Villa franca el bierzo Laguna de Castilla 25,4 km
Maandag 10 okt. Laguna de Castilla Sarria 41,6 km
Dinsdag 11 okt. Sarria Portomarin 22,4 km
Woensdag 12 okt. Portomarin Melide 40,1 km
Donderdag 13 okt. Melide Pedrouzo 33 km
Vrijdag 14 okt. Pedrouzo Santiago 20 km