GKC Tornooi 2008

15de lentetornooi Geelse Korfbalclub op zaterdag 17 mei 2008
voor jeugdploegen, G-Korfbal en recreantenteams

Op zaterdag  17 mei 2008 trotseerden 29 korfbalploegen de weergoden in Geel.

Nadat, door de overvloedige regenval ’s nachts, er even gevreesd werd  voor wateroverlast op de voetbalvelden van FC Punt  kon het tornooi van de Geelse korfbalclub zaterdag 17 mei toch tijdig om  10 uur starten.

In totaal werd er gestreden met 29 ploegen van 13 verschillende clubs waaronder niet minder dan  6 Nederlandse clubs, voor de eerste plaats in 6 reeksen namelijk pupillen, miniemen, cadetten, scholieren, recreanten en G-ploegen. Er werden 52 wedstrijden gespeeld . Vooral de meest gegeerde fairplay-beker geschonken door de Geelse sportraad was voor iedereen dé uitdaging om op een sportieve manier te winnen.

De allerkleinsten (5 à 6 –jarigen) speelden enthousiast 4 tegen 4 en trachtten de bal in de korf te krijgen onder luide aanmoediging van ouders en sympathisanten. Voor hen is het niet steeds duidelijk  in welk doel bij voorkeur de bal dient geworpen te worden .   Een paalmarkering aan hun eigen doel is een noodzakelijk hulpmiddel.  Niettemin weten zij reeds behendig de bal naar elkaar toe te spelen  en met de vakkundige hulp en een woordje uitleg van de scheidsrechter komt  het samenspel tot stand. Ze genieten duidelijk van de aandacht van supporters.

Cadetten en scholieren uit Vosselaar, Lichtaart, Rijkevorsel, Hove en Geel bekampen elkaar voor de eerste plaats in hun reeks en hopen naar huis de gaan met de beker als trofee. De recreantenreeks is tevreden na afloop met een taart voor elk deelnemend team.

Maar het meest opvallende aan dit tornooi is de G-reeks waarbij 8 teams van mensen met een mentale beperking  zich wagen aan het korfbalspel. Er wordt gejoeld en geapplaudisseerd  bij elk doelpunt, ook al scoort de tegenstrever!  De spelregels zijn identiek als bij de andere teams maar worden iets ruimer door de scheidsrechter geïnterpreteerd. Sportief en fair spel  zijn in deze reeks zeker de grote troeven.  Wat het meest treft  is het enthousiasme waarmee deze spelers mekaar aanmoedigen wanneer het even fout gaat. De bemoedigende schouderklopjes wanneer de bal het doel mist, de duim omhoog bij een gewonnen doelpunt en het gejuich na afloop van de wedstrijd getuigen hiervan.  Geelse heeft als enigste Belgische korfbalclub een volwaardig G-team  waarbij34 spelers wekelijks trainen in Geel Punt. Tijdens het tornooi verbroedert dit team zich zienderogen met de Nederlandse teams naarmate de dag vordert. Er worden afspraken gemaakt om elkaar terug te zien. Volgens Myriam Bergmans, gedreven voorzitter van de Geelse korfbalclub, moet dit geïntegreerd tornooi andere clubs ertoe aanzetten om ook een G-werking (Geïntegreerde werking) op te zetten.  Onder de noemer van Avalympics is korfbal één van de sporten naast basket, voetbal , zwemmen, tafeltennis, judo…. waar onder een gewone clubwerking ook mensen met een mentale of psychische handicap de kans krijgen volwaardig aan sport te doen.

Op het einde van dit geslaagde 15de lentetornooi worden de prijzen verdeeld door enkele afgevaardigden van de sportraad, de Geelse schepen van sport en  schepen van cultuur.

Iedereen keert tevreden huiswaarts nadat de weergoden zich toch  bezonnen hadden de dag maar even voor een kwartiertje te onderbreken met een kleine bui  druilregen!

Bedankt aan alle deelnemende teams, spelers, scheidsrechters, helpers en supporters. Op naar volgend jaar.

Myriam Bergmans, voorzitter Geelse Korfbalclub.

Bekijk ook de log op Het Nieuwsblad van maandag 19 mei
https://nieuwsblad.typepad.com/geel/2008/05/tornooi-geelse.html

Bekijk het nieuwsitem op RTV uitgezonden op zondag 18 mei

(klik op bovenstaande afbeelding om het filmpje te starten)

De foto´s

 

(Klik op een kleine foto om een grotere versie te zien)

De uitslagen

Winnaar Fair Play beker Stad Geel: Miniemen ASOC.

G-Korfbal A
1 Nikantes
2 Movado
3 Geelse A
4 Albatros
 
G-Korfbal B
1 Dijkvogels
2 Wion
3 Geelse B
4 Vitesse
 
Miniemen
1 Loenhout A
2 Loenhout B
3 Hove
4 Geelse
5 ASOC
 
Pupillen
1 Vobako
2 Geelse
 
Cadetten
1 Rijko A
2 Rijko B
3 Hove
Scholieren
1 Vobako
2 Vosko
3 Hove
4 Geelse
 
Recreanten
1 Hove B
2 Vobako
3 Albatros
4 Hove A
5 Rijko
6 Dijkvogels
7 Vosko

Aan alle deelnemers, spelers en scheidsrechters, supporters en alle helpers een welgemeende dankjewel.
Zonder jullie steun kon ons tornooi niet lukken !