Eurofeesten 2007 - Geel-Punt verwelkomt Saintes uit Frankrijk

Je vindt de eerste foto's van de Eurofeesten terug in ons digitale fotoalbum. Herbeleef de fantastische sfeer die dit grootse evenement teweeg bracht.

Woensdag 15 t.e.m. zondag 19 augustus: Geelse Eurofeesten

Na 5 jaar (de vorige editie was in 2002) organiseerde onze stad Geel opnieuw Eurofeesten.
Vijf jaar terug deed dit unieke verbroederingsfeest naar meer smaken. Net zoals toen ontvangt Geel Punt families uit het Franse Saintes. Ondertussen zijn alle gastgezinnen gevonden. Dit maal brengen zij hun folkloristische dansgroep mee. Zij komen in totaal met 57 mensen naar Geel-Punt. Vandaar dat wij op zoek zijn naar een 20-tal gastgezinnen die onze Franse gasten tijdens die dagen onderdak wensen te geven.
Wie zin heeft om zich als gastgezin aan te melden of gewoon meer wil weten over de Eurofeesten 2007 kan contact opnemen met Johan Jacobs, Jan Buyens of Nadine Laeremans. Van de gastfamilies wordt verwacht dat ze hun gasten naast een bed ook een ontbijt en, afhankelijk van het programma, een middag- en avondmaal aanbieden. Een unieke ervaring en nieuwe vrienden gegarandeerd!
U kan zich via dit formulier opgeven als gastgezin. U kan uiteraard ook telefonisch contact nemen (GSM Johan: 0473/947251) of mondeling uw intentie te kennen geven.

Programma
Het programma van de Eurofeesten is terug te vinden op de website van stad Geel.
In het kort ziet het programma er zo uit:

Donderdag 16 augustus vanaf 19h30 : Eurofeesten verbroederingsfeest

Op de speelplaats van de basisschool (bij goed weer) of in de parochiezaal bij slecht weer wordt een verbroederingsfeest georganiseerd tussen onze Franse gasten uit Saintes met onze Puntse parochiegemeenschap. Er wordt gezorgd voor de nodige ambiance, Punts zangtalent treedt op en als ze niet te moe zijn van de lange trip geven onze Franse gasten met hun folkloristische dansgroep alvast een voorsmaakje van hun optredens op de markt. Diegenen die wensen kunnen genieten van lekkere frieten met stoofvlees of met een snack en dorst hoeft er ook al niet geleden te worden.

Saintes

Franse Vlag Saintes ligt in het departement Charente-Maritime, tussen La Rochelle and Bordeaux.
De roze daken van het oude stadscentrum liggen trapsgewijs tegen de oever van de vredige Charente. Zij verbergen ommuurde tuintjes en door platanen overschaduwde binnenplaatsjes. Toen Caesar GalliŽ had veroverd, werd de stad een bloeiend centrum, zoals nu nog te zien is aan de Romeinse ruÔnes.
In de middeleeuwen werd Saintes een belangrijke pleisterplaats langs de weg naar Compostela. De stad had na de Engelse en later de Franse overheersing ook te lijden van de godsdienstoorlogen, maar in de 17de eeuw werd zij weer opgeknapt en in de 18de eeuw opnieuw verbouwd. De smaak van de toenmalige landadel is nog terug te vinden in de vele mooie en statige huizen.
Bezienswaardigheden
De ruÔnes van het Romeinse amfitheater bevinden zich in een van nature verzonken terrein even buiten de stad. De arena, 64 x 39 meter, kan aan 20000 toeschouwers plaats bieden. Ook nu nog worden er in de zomer voorstellingen gegeven.
Tot het midden van de vorige eeuw stond de Arc de Germanicus bij de ingang van de oude haven, op de Romeinse brug, tot hij steen voor steen werd overgebracht naar zijn huidige plaats. De poort werd in het jaar 19 opgericht ter ere van Tiberius.
De Saint-Pierre kathedraal is ťťn van de belangrijkste gebouwen uit de 15de eeuw in deze streek. Van de romaanse kathedraal die in 1137 door Pierre de Confolens werd gebouwd, zijn alleen nog de grondmuren en de koepel op de zuidelijke transeptarm over. De kerk werd in de 15de eeuw opnieuw opgebouwd, in de 16de eeuw zijn de bouw- en restauratiewerkzaamheden voltooid. De meesterlijk bewerkte gotische vestibule laat een groot aantal figuren zien: apostelen, heiligen, bisschoppen. Het schip, evenals de zijbeuken in de 16de eeuw vernieuwd, gaat over in een breed koor met straalkapellen. De elegante wenteltrap in een nauw torentje voert naar de gewelven van het schip.

Saintes is de stad die bij ons Puntenaren te gast is. Saintes is een stad met heel wat historische roots.
De stad is reeds meer dan 2000 jaar oud en bevat daardoor een patrimonium van oude Romeinse gebouwen. 
Het mag zich daarom zeker en vast "Ville d'Art et d'Histoire" noemen.
Saintes ligt dicht bij de Atlantische oceaan en in de nabijheid van Cognac, Bordeaux, Rochefort, Royen en Rochelle.
Niettegenstaande zijn uitzonderlijke ligging, is Saint reeds millennia lang een stad geweest. Saint is gelegen aan de oevers van de Charente en omgeven door uitgestrekte weilanden. Bekend zijn de aquaducten, de Romeinse Arena's, de Galo-Romeinse boog, de Romeinse kerken, de abdij en niet te vergeten de talrijke huizen en hotels daterende uit het Classicisme (XVIIe, XVIIIe et XIXe eeuw).
Saintes is weliswaar een sterk geŁrbaniseerde stad, maar tegelijkertijd ook een stad waar de natuur nog tot zijn recht komt. Xanten is een van de steden waar Saintes mee verbroederd is.
Als streekgerechten brengt Saintes zeker zijn aperitiefwijn Pinot de Charentes mee, cognac uit de nabijgelegen stad Cognac en natuurlijk fois gras (eendeleverpastei).


Als je wat meer over deze stad wenst te weten bezoek dan volgende links naar de stad:

Links