Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week 07 - 13 februari 2019

16 – 17 FEBRUARI: 6DE ZONDAG DOOR HET JAAR

" Zalig de armen, wee U, rijken "


Het evangelie van het komende weekend spreekt ons Jezus, die een menigte ontmoet en zijn “state of the union” uitspreekt.
Van slechts VIER zaligheden maakt Lucas gewag, maar in deze boodschap is het geluk voor hen die arm zijn, die wenen, die honger lijden en die verstoten worden.
Een mooi begin, om met zo’n boodschap de wereld in te trekken! Mogelijk staat die Jezus morgen bij ons aan de voordeur. Gaan wij ons in die omstandigheden zalig voelen ?

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

PASTORALE EENHEID HH DIMPNA EN GEREBERNUS NIEUWS

Help! Mijn kind wil zijn communie doen...

Het klinkt misschien vreemd om een artikeltje zo te beginnen, en daarom is het goed om de titel even te verklaren. De vraag naar eerste communie en vormsel blijft in de parochies van de Kempen, dus ook bij ons in Geel, redelijk stabiel. Hoewel er de laatste tien jaar, zeker een lichte daling zit in het aantal kinderen dat het sacrament van de eucharistie en het vormsel wil ontvangen, blijft de groep de laatste tijd redelijk stabiel. In Geel draait dit omtrent de 200 kinderen per jaar (zowel eerste communie als vormsel). Een vraag die de laatste jaren echter meer en meer voorkomt, heeft onze vraag uit de titel tot gevolg!

De laatste jaren merken we op dat meer en meer ouders zich geconfronteerd weten met een zoon of dochter die, hoewel niet gedoopt, toch de eerste communie of het vormsel wil ontvangen... De kinderen kiezen vaak opvallend bewust voor deze weg en zetten de ouders dan bewust of onbewust mee op de weg van het geloof. Meestal komen de ouders met hun vraag bij onze website terecht. De eerste vragen zijn meestal van praktische aard. Kan mijn kind nog gedoopt worden? Hoe moeten we dat voorbereiden? Is een doopsel echt nodig voor een eerste communie of vormsel? Op het eerste gezicht lijken dit voor ons vreemde vragen, maar voor mensen die geen ervaringen hebben met geloof, zijn deze vragen zeer belangrijk. In een eerste gesprekje via de telefoon of een antwoord via mail, stellen onze doopcatechisten de ouders vooral gerust, en nodigen hen uit voor een gesprek. Als de ouders dan het stapje hebben gezet, kan de doopvoorbereiding gestart worden. Ook de doopvieringen van oudere kinderen zijn vaak heel bijzonder.

We laten een doopcatechiste uit Geel aan het woord:

"Dopen van een toekomstig eerste communicantje  komt vrij veel voor.  De doopvoorbereiding verloopt hier een beetje anders dan gewoonlijk. We vragen de ouders om de kinderen mee te brengen naar de voorbereiding. Zo kunnen we ook met hen de doop voorbereiden. Meestal zijn ze erg fier en verwachten ze veel. Het is gewoon spannend. Ze stellen vragen  en geven reacties. Op de doop zelf geven we hen een heel betrokken plaats. Zij geven antwoorden , zij lezen zelf iets…zij inspireren dikwijls de ouders en familieleden. Soms zijn er zelfs klasgenootjes aanwezig op de doop. De kinderen hebben er dan in de klas al over gepraat. Deze dopen blijven sterk bij."

Een ouder vertelt:

"Toen ik de vraag kreeg van mijn zoon of hij zijn eerste communie mocht doen, was ik in de eerste plaats een beetje verwonderd, en eigenlijk ook wel wat verrast. Wij hebben onze kinderen bewust niet laten dopen en zijn, hoewel zelf gelovig opgevoed, niet echt meer met ons geloof bezig. Als tweede reactie had ik heel veel vragen, want ik wist in hemelsnaam niet waar ik moest beginnen. Als onze zoon dit echter echt wil, willen we hem daarin volledig steunen en daarom zijn we ook gestart met de doopvoorbereiding. Voor ons als ouders doet het ons zelf nadenken over onze keuzes. In de loop van volgende maanden wordt hij gedoopt.”

Een andere ouder vertelt:

"Mijn eerste reactie toen mijn kind vroeg om z'n communie te mogen doen, was eigenlijk niet zo mooi misschien, ik moest stiekem lachen, want wij zijn toch niet met geloof bezig thuis, maar toen de vraag maar bleef komen, zijn we toch eens gaan nadenken. Na verloop van tijd besloten we dat we de vraag van ons kind serieus moesten nemen, en zijn we op weg gegaan. De doop was een heel mooi gebeuren en de eerste communie hebben wij als ouders ook heel bewust beleefd."

Voorganger Dirk:

Ik kan getuigen dat doopvieringen één van de mooie taken zijn die aan ons zijn toevertrouwd.

Een doopsel met een kind dat al wat ouder is, geeft dit gebeuren nog een extra dimensie, omdat je dan naast de ouders, ook het kind heel bewust kan betrekken. Elke viering is steeds weer een klein wonder!”


GA je mee op uitstap?

We gaan op zaterdag 23 maart naar de monumentale St.-Pauluskerk en reizen met de pastorale eenheid in groep via de trein vanuit Geel.
We vertrekken om 10.06 u. naar Antwerpen Centraal. Gelieve ten laatste aanwezig te zijn om 09.55 u. Omstreeks 18.55 u komen we dan terug aan in het station van Geel.

Haast je! Je kan je nog inschrijven tot morgen 14 februari

Picknick nemen we ieder voor zich mee, maar drank, gidsbeurt, treinticket, ... zijn allemaal in de prijs inbegrepen!

Er zijn reeds heel wat inschrijvingen! Maar ga jij ook mee? Het is meer dan de moeite waard!

Meer info:

https://www.pastoraleeenheidgeel.be/achtergrond/

Lieve Helsen tel. 014/589341
Jan Verheyden tel. 014/584965

Of …geef een seintje aan:

info@pastoraleeenheidgeel.be

met vermelding dat je stort op hun rekeningnummer

BE06 7333 0923 5222

Prijs per volwassenen: 20 euro
Prijs per kind-14j: 10 euro


Via crucis in Morkhoven

Vrijdag 29 maart om 20.00 u

Verkoop via cc ’t Schaliken

**18 euro in voorverkoop

Grote Markt 35 te Herentals

** 20 euro aan de kassa

Meer info: http://www.heiligehuisjes.be/index.php


DE KRACHT VAN VOELEN

Positief omgaan met je gevoelens

PRH (Policy Rating History) is een organisatie in het kader van “Vlaanderen”, gericht op persoonlijke groei opdat zo veel mogelijk mensen de wereld inhoudelijk zouden verrijken.

Gevoelens zijn er, of je dat nu wilt of niet. Gevoelens hebben je iets te zeggen. Je kunt leren ernaar te luisteren. Je kunt leren er zo mee om te gaan dat ze een kracht worden, voor jezelf en in relatie met anderen.

PRH geeft daarover een cursus van 3 avonden (Maandagen 11, 18, 25 februari van 19.15 tot 22.30 u.) in Kasterlee.

Info en inschrijvingen: Greet Balemans, greet.balemans@prh.be, www.prh.be


GOD PERSOONLIJK ONTMOETEN

Waarom geloven in God? Is goed zijn voor elkaar niet voldoende? Wie is de heilige Geest? Verlang je er naar om God persoonlijk te ontmoeten in je gebedsleven?

De weg ligt voor je open, om zeven weken op weg te gaan om tot een bewuster christelijk leven te komen.

De eerste ontmoeting: woensdag 13 maart en verder 20, 27 maart, 3, 10 17 en 24 april, telkens van 19.30 u tot 21.30 u. in de huiskapel van de Zusters in Kasterlee ( Mgr Heylenstraat 24).

Je kan inschrijven tot 6 maart bij Rita Vanbrabant op 014/58 22 38 van de Katholieke Charismatische Vernieuwing gebedsgroep ‘Samen Onderweg’ die samen met het bisdom instaat voor dit opzet.

Info: ritavanbrabant@skynet.be en www.kcvvlaanderen.be


OKRA-GEEL VOOR ALLE PAROCHIES

Op 20 februari organiseert OKRA-Holven in samenwerking met “Vormingplus Kempen” een lezing “Hoe behouden wij onze levenskwaliteit”. De lezing staat open voor iedereen.
Vooraf inschrijven is wel nodig, maar is slechts een kleine moeite. Bel naar 014/58 00 29, waar je ook meer inlichtingen kan bekomen.


 


 

 

Archief

 


Deze Week

 


Week 52

Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05  


Week 06

   
         
 


Externe Links