Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week 26-27-28 - 26 juni 2019

29 juni – 24 juli: ZONDAGEN DOOR HET JAAR
Zaterdag 29 juni: H.H. Petrus en Paulus
Woensdag 3 juli: H. Apostel Thomas
Zaterdag 6 juli: H. Maria Goretti
Woensdag 10 juli: H. Amandina, patrones van Limburg.

De evangelies vertellen ons deze zondagen over de leertoespraken uit het Lucasevangelie: Jezus op weg naar Jerusalem.

De ware luisteraar naar Gods woord in de evangelies van deze vakantietijd, is toevallig een Samaritaan.
Dit deed in Jezus’ tijd Joodse wenkbrauwen fronsen: Wat voor goeds kunnen “die van den Berg” bij ons komen doen?
Waarom vertelt Jezus geen goede verhalen over “die van ons?”

Zullen wij het dan nooit leren ?

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

PASTORALE EENHEID HH DIMPNA EN GEREBERNUS NIEUWS

Bezoek aan de volkstuinen, zorg voor de schepping

Op een mooie zonnige donderdag in mei, rijd ik om 9 uur 's morgens naar de volkstuinen van VZW TUINHIER in Geel. De volkstuinen zijn gelegen in de groene zone achter de politie en brandweer in Geel . Ik word er onmiddellijk enthousiast onthaalt door Jan die me samen met enkele vrijwilligers een boeiende rondleiding en uitleg zou bezorgen. De volkstuinen in Geel bestaan nu een zestal jaar en hebben verschillende bedoelingen. Natuurlijk willen ze mensen laten kennismaken met tuinieren en mensen die thuis geen mogelijkheid hebben om te tuinieren de kans geven om hier eigen groenten en fruit te kweken. Dit is trouwens verbonden aan bepaalde voorwaarden en regels. "We gebruiken biologische methodes. We gebruiken bijvoorbeeld geen kunstmest, het mest dat we hebben wordt gesorteerd volgens bepaalde methodes. Zo gaan bijvoorbeeld resten van koolplanten in een aparte bak omdat er bepaalde ziektes aan kunnen komen," vertellen ze.

Scholen op bezoek

Op onze tocht door de tuin passeren we verschillende vrijwilligers die alle aan het klaarmaken zijn voor de derde kleuterklas van basisschool de luchtballon. Zij komen een hele voormiddag op bezoek en kennismaken met het buitenleven. Dit brengt ons meteen bij de vele aspecten die samenhangen met volkstuinen en waar ik tot hiertoe nog geen idee van heb. "Eén van onze projecten heef te maken met scholen," vertelt Jan."We laten kinderen van de kleuterklas en lagere school kennismaken met verschillende aspecten van ons voedsel. Vele kinderen hebben geen enkele kennis van waar ons voedsel komt. Door hen te laten helpen met zaaien, oogsten en planten wordt voedsel voor hen concreet." De kleuters van juf Stephanie zijn enthousiast. Ze gaan in kleine groepjes op stap door de tuin en de verschillende vrijwilligers begeleiden hen op de tocht door de tuin.

Iedereen is anders

In de tuin ontmoeten we 1 van de oudste leden Jos. Hij kweekt ondermeer asperges op z'n perceel en is deze net aan het uitsteken met de kinderen van de luchtballon. Volgens hem is het een goede oogst dit jaar. Het enthousiasme van de mensen werkt hier aanstekelijk. "In onze tuin zijn er verschillende leeftijden en culturen die samenkomen," vertelt een vrijwilliger. "Een Koerd, iemand uit Marokko, een familie uit de Caraiben... we moeten hier rekening houden met elkaar en leren veel van elkaar." Contacten ontstaan vanzelf met elkaar al zijn er af en toe ook discussies, lacht Jan, die met ons op pad is.

Kleine projecten

Sommige percelen van de tuin, worden ook beheerd door een school zelf, zoals het MPI in Oosterlo. Zij komen met leerlingen naar de tuin. Ook Samana heeft een projectje lopen. De uitrusting van de Samana tuin en de toegankelijkheid van het lokaal voor rolstoelen, welke we dit jaar willen realiseren is mogelijk met subsidies ‘plattelandsontwikkeling’ van de provincie Antwerpen. Bij een gezellig tasje koffie, sluiten we ons bezoek af. Zorg voor elkaar en zorg voor de aarde, zit helemaal ingebed in de filosofie van TuinHier. Dit is iets wat in alle culturen en religies terugkomt, en zo natuurlijk ook in de christelijke religie. God gaf ons de opdracht om goed voor de aarde te zorgen en dat is zeker iets wat hier gebeurd! Veel succes met alles wat jullie doen en dank voor de heel leuke ontvangst! Tijdens het laatste weekend van juni kunnen de mensen tijdens de opentuindagen ook de volkstuin bezoeken.

(Een uitgebreidere versie van dit artikel kan je lezen op www.pastoraleeenheidgeel.be/achtergrond)


Zesde bedevaart pastorale eenheid naar Scherpenheuvel

Op zaterdag 7 september trekken we met onze pastorale eenheid weer naar Scherpenheuvel. Schrijf deze datum nu al in je agenda.
Traditiegetrouw bidden we om 14.00 u. samen de kruisweg en om 15.00 u. vieren we eucharistie in de Mariahal.
Er zijn weer verschillende manieren om mee te gaan! Mensen die graag met de fiets of de auto gaan, zorgen zelf voor vervoer.
Folders van de bedevaart liggen in de kerk. Het inschrijvingsformulier kan je ook afdrukken via www.pastoraleeenheidgeel.be/achtergrond.


Fusie van parochies

Einde april signaleerde de parochie St.-Gerebernus (Punt) dat de parochie niet meer levenskrachtig is.
Het vicariaat gaf de parochie de mogelijkheid om haar verantwoordelijkheden neer te leggen.
Vervolgens gaf Bisschop Bonny de parochie St.-Gerebernus de toestemming om de fusiegesprekken met de parochies O.-L.-Vrouw Bezoek (Larum) en St.-Franciscus (Elsum) aan te vatten tot het samen vormen van de St.-Franciscusparochie.
Het team van de pastorale eenheid nam de verantwoordelijkheid voor het opstarten van de fusiegesprekken met de betrokken besturen op 11 juni laatstleden.


Vakantiekapellekes

Stuur een foto van een kapelleke dat je tegenkomt in de vakantie naar Kerk en Leven en zie ze verschijnen op onze site!
Op het einde van de zomer verloten we een lekker flesje wijn! Alle foto's welkom op dirkvandenbroeck2@gmail.com of Kapelstraat 20a 2440 Geel!
Veel succes en fijne vakantie!


De preekstoel in Herentals

Zoals ieder jaar nodigen onze buren van Herentals u weer uit op hun jaarlijkse "Preekstoel" van 20.00u. tot 20.30u. in de St.-Waldetrudiskerk. Elke week is er een boeiende getuigenis met nadien een heerlijk drankje.


vieringen in Geel Punt

Vanaf juli zal er in de kerk van St.-Gerebernus Punt nog maar om de veertien dagen een viering plaatsvinden.
Voor de exacte data verwijzen wij u naar de kader met misuren op de binnenbladzijde van ons parochieblad.

PAROCHIENIEUWS OVER DE GRENZEN HEEN

Vandaag bieden wij een uitgebreide versie van ons nieuws, maar tijdens de vakantie wordt het kerkelijk nieuws in Geel ook wel een beetje schaars.
Dit blad geeft de vieringen aan voor drie weken en over drie weken doen wij dit nog eens over…

Onze nieuwsstroom naar de lezers, die sputtert een beetje, maar de lezers hebben nu méér tijd.
Jullie kunnen ons overstelpen met kaartjes of foto’s van kapelletjes op vakantie.

Postadres: parochies Geel, Kapelstraat 20.

Mailpost: info@pastoraleeenheidgeel.be


 


 

 


 

Archief

 


Deze Week

 


Week 52

Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05  


Week 06

 


Week 07

 


Week 08

 


Week 09

 


Week 10

 


Week 11

 


Week 12

 


Week 13

 


Week 14

 


Week 15

 


Week 16

 


Week 17

 


Week 18

 


Week 19

 


Week 20

 


Week 21

 


Week 22

 


Week 23

 


Week 24

 


Week 25

     
 


Externe Links