Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week 40 - 2 oktober 2019

5 – 6 OKTOBER: 27STE ZONDAG DOOR HET JAAR

Zondag 6 oktober: zalige Broeder Isidoor
Maandag 7 oktober: O.L.Vrouw van de rozenkrans
Vrijdag 11 oktober: H. Johannes XXIII
Vrijdag 11 oktober: H. Gummarus van Lier

" Indien Gij een geloof had … "


In de evangelielezing van deze zondag vragen de leerlingen van Jezus om meer geloof.
En Jezus geeft hen een antwoord om over na te denken.
Je moet niet willen doen, wat je toch niet kan …
Je bent geen fantast, als je aan je verwachtingen voldaan hebt …
En die leerlingen maar nadenken !!!
Dat nadenken kan tot volgend weekend duren.
 

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

PASTORALE EENHEID HH DIMPNA EN GEREBERNUS NIEUWS

Naamfeesten in onze parochies: Franciscus van Assisi

Op 4 oktober vieren we het naamfeest van Franciscus, patroonheilige van de parochie van Elsum.

Franciscus wordt in 1181/2 geboren in Assisi als de zoon van een rijke koopman. Hij heeft een onbezorgde jeugd. Vaak is hij de aanvoerder van feesten met vrienden. Over geld hoeft hij zich nooit zorgen te maken. Er is meer dan voldoende voor een leven in luxe. Franciscus voelt er niet zo veel voor om zijn vader op te volgen in de zaak. Hij droomt ervan om ridder te worden. Daarom gaat hij vechten in de oorlog tegen Perugia in 1202. Assisi wordt echter al snel verslagen en Franciscus belandt in een gevangenis in Perugia. Na een jaar wordt hij vrijgekocht door zijn vader en komt hij weer thuis. In de kerker is hij al ziek geworden en zijn gezondheid laat hem nog een tijdje in de steek. In deze tijd begint Franciscus steeds vaker na te denken over zijn leven en over God. Toch kiest Franciscus er nog een keer voor om ridder te worden. Het is 1205 als hij zich aansluit bij een expeditie tegen Apulië.

Onderweg naar Apulië voelt Franciscus zich niet zo fit. In de buurt van Spoleto besluit hij even te gaan rusten. Dan krijgt hij een droom. Een stem zegt hem, dat hij terug moet gaan naar Assisi. Daar zal hem duidelijk worden wat zijn werkelijke bestemming is. Franciscus geeft zijn kostbare wapenrusting weg en gaat terug naar huis. Daarna zal hij nooit weer wapens opnemen.

Op een dag in 1205 rijdt Franciscus in de buurt van Assisi. Dan ziet hij een melaatse aankomen. Normaal zou hij hard weggereden zijn, maar nu stapt Franciscus van zijn paard af. Hij loopt naar de melaatse en kust zijn half weggerotte hand. Het maakt hem erg gelukkig en hij gaat zelf daarna ook geregeld melaatsen verzorgen. Deze gebeurtenis maakt grote indruk op Franciscus. Vanaf dat moment zal hij altijd partij kiezen voor de zwakkeren en verdrukten in de maatschappij. Vlak na de ontmoeting met de melaatse gaat Franciscus geregeld bidden in het kerkje van San Damiano. Hier hoort hij een stem die zegt: “Ga, Franciscus, repareer mijn huis, want je ziet dat het op instorten staat”. Franciscus herstelt het kerkje en verkoopt daarvoor zijn bezit, om geld te hebben voor de restauratie. Zo wordt armoede een deel van zijn leven en krijgt hij door zijn sobere manier van leven al snel meer en meer volgelingen. De paus is blij dat er binnen de kerk een groep broeders is die in armoede wil leven en zo een voorbeeld stelt voor anderen. De orde groeit en groeit en er komen ook Zusters bij onder leiding van Clara.

In 1223 wordt zijn kloosterregel door de paus goedgekeurd. Franciscus sterft op 3 oktober 1926 in Portiuncula en wordt op 16 juli 1228 al heilig verklaard door de paus.

De levenswijze van Franciscus blijft tot op vandaag een voorbeeld voor velen. Zijn eenvoud en armoede is voor velen een voorbeeld voor de weg die de kerk vandaag zou moeten gaan. Niet voor niets heeft onze huidige paus de naam Franciscus tot de zijne genomen. Wij wensen de mensen van Elsum een heel mooie feestdag toe.


afscheid pater mathieu

Op 28 september namen wij in de kerk van het Punt afscheid van pater Mathieu.
Mathieu Ceyssens werd geboren in Bocholt op 13 mei 1934 en trad in bij de “priesters van het Heilig Hart”, een congregatie die zich vooral inzette voor onderwijs en bijzondere jeugdzorg.
Zijn opleiding spitste zich al van in het begin toe op management en wetgeving, wat hem later de uitspraak ontlokte,: “Lat mie nich preken, mor zeurgen…”
En zorgen deed Mathieu als directeur van het jongenstehuis en later het MPI van Opdorp.

Toen enkele internen steeds in het instituut moesten blijven, omdat ze geen “thuis” hadden, richtte Mathieu met Irène in Geel “DE HOEVE” op waar deze kinderen meer dan een thuis, een veilige haven vonden, ook wanneer zij als volwassene het nest hadden verlaten.
Vanuit DE HOEVE zorgde Mathieu jaren lang voor steun (ook materieel) aan de parochies van Punt en Stelen en bleef zo lang het ging zelfs de vaste voorganger in Stelen.
Een groot mens heeft ons verlaten, maar sommige Gelenaars zullen zijn figuur nooit vergeten! Dank u Mathieu. (Marcel)


Met davidsfonds geel naar de achelse kluis

Achel is (met Hamont) niet enkel het eindstation van de trein die bij ons voorbij komen. Er is ook een abdij, er wordt trappistenbier gebrouwen … Het begon als een gemeenschap van kluizenaars. Het werd een trappistenklooster en is nu de thuis voor een christelijke leefgemeenschap uit Brazilië: de Fazende da Esperança (‘boerderij van de hoop’). De geschiedenis wordt duidelijk voor wie zaterdag 19 oktober vanaf 14.00 u. deelneemt aan de gegidste rondleiding van Davidsfonds Geel. Deelnemers bezoeken de abdijgebouwen en de

brouwerij en sluiten af met koffie en gebak. Achel is geen zelfstandige abdij meer, maar blijft één van de 14 officiële trappistenbieren, sinds 1998 binnen de abdijmuren gebrouwen. Deelnemers zijn om 13.50 u. verwacht (vertrek om 14u). Stel je GPS in op HAMONT, De kluis 1. Deelnemen kost 10 euro (7 euro voor Davidsfondsleden) en inschrijven is nodig bij Jan Drijkoningen op 014/72 35 87 of jan.drijkoningen3@gmail.com . Afrekenen kan ter plaatse.


vieringen in Geel Punt

Vanaf juli 2019 zal er in de kerk van St.-Gerebernus Punt nog maar om de veertien dagen een viering plaatsvinden.

PAROCHIENIEUWS OVER DE GRENZEN HEEN

 


 


 

 


 

Archief

 


Deze Week

 


Week 52

Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05  


Week 06

 


Week 07

 


Week 08

 


Week 09

 


Week 10

 


Week 11

 


Week 12

 


Week 13

 


Week 14

 


Week 15

 


Week 16

 


Week 17

 


Week 18

 


Week 19

 


Week 20

 


Week 21

 


Week 22

 


Week 23

 


Week 24

 


Week 25

 


Week 26-27-28

 


Week 29-30-31

 


Week 32

 


Week 33

 


Week 34

 


Week 35

 


Week 36

 


Week 37

 


Week 38

 


Week 39

     
 


Externe Links